Ljus framtid för företaget – nya chefer på plats

Aura Light finns idag i fyra länder men den huvudsakliga produktionen finns i Vimmerby där drygt 4 500 armaturer levereras ut varje vecka. Förutom det hanteras och skickas, i genomsnitt, 50 000 ljuskällor i veckan.

Christoffer Olofsson är ny fabrikschef på Aura Light i Vimmerby. Här på bild med marknadschef Caroline Holmgren som var nere på besök från Stockholmskontoret.

Christoffer Olofsson är ny fabrikschef på Aura Light i Vimmerby. Här på bild med marknadschef Caroline Holmgren som var nere på besök från Stockholmskontoret.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-05-01 19:00

Aura Light producerar och utvecklar belysningslösningar som riktar sig till kontor, industrier, detaljhandel och offentlig sektor; och framtiden för branschen ser klyschigt nog lysande ut med mer AI, artificiell intelligens, teknik som utvecklas.

– Det är jättehäftigt hur förändringsresan sett ut för belysning sedan jag kom in i branschen, säger Christoffer Olofsson som sedan en dryg vecka tillbaka är ny fabrikschef.

– Med ny teknik kan man erbjuda styrning som lär sig känna av hur utrymmen används för att energibespara. Det kan handla om att släcka lagergångar som sällan används eller att följa kundmönstret i en butik för att bättre lyfta fram produkter. Det kommer komma mer och sånt kan vi förse våra kunder med, säger produktutvecklingschef Magnus Carlsson.

Vimmerby är navet för Aura Lights egentillverkade produkter och både Olofsson och Carlsson är färska rekryteringar som företaget lyckats knyta till sig där båda har erfarenhet från den avvecklade fabriken Glamox i Målilla.

– Det var såklart väldigt gynnsamt att få in den kompetensen här, säger marknadschef Caroline Holmgren.

undefined
Christoffer Olofsson kommer senast från pappersfabriken i Kisa men har stor erfarenhet från belysningsbranschen från sin tid på Glamox i Målilla.

Från och med augusti 2023 förbjuds tillverkning av fluorescerande lysrör och i samband med det gör företaget nu en innovationsresa med fokus på hållbarhet.

– Hållbarhet och innovation har seglat upp och blivit väldigt viktigt för oss i den här förändringsresan som vi befinner oss i. Vi vill även hjälpa kunderna på den här resan och tittar på sätt vi kan jobba mer närproducerat med lokala aktörer, säger Holmgren.

Ett exempel är det inledda samarbetet med Hydro i Vetlanda gällande återvunnen aluminium.

– Vi försöker hela tiden vara miljömedvetna. Hydro använder återvunnen aluminium till 75 procent och vi har faktiskt en ny produkt på gång som ska lanseras nu i maj, en industriarmatur som varit väldigt efterfrågad av alla våra marknadsområden. Den ser vi fram emot att få presentera.

Nyligen inleddes även ett samarbete med Ljushögskolan i Jönköping som också kommer att få tjuvkika på den nya produkten. 

– Det är ett nytt samarbete som vi ser som gynnsamt för framtiden. I deras första besök kommer vi gå igenom stegen från idé till färdig produkt – något som de har efterfrågat, säger Holmgren.

undefined
Produktion pågår. Dagen innan besöket hade företagets ännu hemliga produkt gått i produktion.

Pandemin blev en omställning för Aura Light som även de fått tampas med brist på komponenter.

– Säljmässigt hade vi samma tryck men säljarna fick hitta nya vägar och bli mer digitala. Vi jobbade väldigt mycket med att inte få in covid i produktionen och hade bra processer för det där vi begränsade sociala kontakter i fabriken. Men vi hade nog även lite tur, säger Holmgren.

– Ett tag kämpade vi dagligen med att få hem driftdon, som innehåller halvledare till armaturerna. Vi behövde aldrig ställa produktionen men en del leveranser blev försenade, säger Carlsson.

Idag har företaget cirka 120 anställda i Sverige och i Vimmerby är man 27 kollektivanställda och 34 tjänstemän. Dessutom hyr man in drygt 10 personer vid produktionstoppar. I framtiden hoppas man kunna anställa fler.

– Vi tittar långsiktigt på att öka omsättningen och effektivisera fabriken. Vi vet först om något år hur den nya produkten har gått. Vi tillhör en konkurrensutsatt marknad men det finns en vilja och ett engagemang här för att hela tiden bli bättre, säger Olofsson.

undefined
Armaturen Sarek, på bild, har länge varit en av företagets främsta produkter.
Aura Light har en ny industriarmatur på gång som lanseras i maj. Med produkter som getts namnen Kvill och Sevede knyter man an till lokala platser, något som uppskattas på tyska marknaden. Kvill är även fotograferad vid Kvilleken. Vad den nya produkten ska heta är ännu inte avslöjat.
Aura Light har en ny industriarmatur på gång som lanseras i maj. Med produkter som getts namnen Kvill och Sevede knyter man an till lokala platser, något som uppskattas på tyska marknaden. Kvill är även fotograferad vid Kvilleken. Vad den nya produkten ska heta är ännu inte avslöjat.
Historia

1930 – startskottet för vad som idag är Aura Light började med grundandet av företaget Luma. 

1994 – säljer svenska kooperativföreningen LUMA till Aura Light. 

2015 – Aura Light köper upp Zobra med fabrik och produktion i Vimmerby. 

2018 – all produktion förflyttas till Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!