Ljuset kommer direkt i fiberkabeln

Det blir Pelarne som blir först ut med den nya tekniken med ljus direkt i fiberkabeln. Som alla vet är fiberanslutningarna efterlängtade för att få så snabb kommunikation med internet som möjligt.
- Nu öppnas en helt ny möjlighet, att lysa upp hela rum, genom att även få ljus direkt i fibern. Och billigt blir det.

Rolf Ericsson, fiberpionjär i Pelarne, med ett exemplar av ljusförstärkaren tillverkad av Hamamatsu Photonics i Japan. det första exemplaret i Sverige.

Rolf Ericsson, fiberpionjär i Pelarne, med ett exemplar av ljusförstärkaren tillverkad av Hamamatsu Photonics i Japan. det första exemplaret i Sverige.

Foto:

Vimmerby2014-04-01 06:48


Den som säger så är en av de som först kommer att få glädje av den nya tekniken i vår region, Rolf Ericsson, projektledare i Ljusnefall Fibernät.
Ljusnefall fibernät kommer redan nu från månadsskiftet att erbjuda 100 medlemmar att prova den här nya typen av extern ljusförstärkare samtidig som de installerar fiber.
- Vi ser det som en klar samordningsfördel, en positiv synergieffekt, säger Rolf Ericsson, eller ska vi kanske säga energieffekt.

Militär produkt
Den nya tekniken går ut på att man delar upp ljuset i fibern i olika frekvenser och färger. Med hjälp av den nya XCMOS sensorer kan man ta ut det synliga ljuset i fiberkabeln.
Ljuset förstärks sedan med andra generationens ljusförstärkare mellan 45 000 och 60 000 gånger. Det är något beroende på hur många böjar fiberkabeln är lagt på, så kallade helböjar och så kallade halvböjar.
- Generation två av ljusförstärkare var fram till för bara något år sedan klassad som militär produkt och superhemlig, fortsätter Rolf Ericsson, men vi har fått en bra kontakt med Hamamatsu Photonics i Japan som tillverkar ljusförstärkare.

Tyska serier
Tillsammans med FMV och British Telecom (BT) har Ljusnefall Fibernät varit med och utvecklat ljusförstärkaren för fiberljus.
- Det är verkligen spännande. Det räcker med en enda fiber för att lysa upp ett rum på 15-20 kvm. Man kan också använda fiberljuset för punktbelysning.
En nackdel är dock att det blir sämre ljusutbyte om telefonen samtidigt ringer, för då blir det trångt i röret och ljuset har svårt att tränga igenom. Än värre om man surfar på internet samtidigt, då blir detskralt med ljuset. TV-tittande är inte att tänka på, och särskilt illa är det med energikrävande amerikanska, så kallade actionrullar.
- Ja, då blir det näst intill kolsvart i fibern. Men vi jobbar på det. Tyska mysserier som Alpdoktorn går bra, liksom nattserier som Kvinnofängelset. Det märkliga är att Peter Jihde, verkar stjäla mycket ljus också. Bättre går det med Pecka Heino eller Ola-Conny.

Steglöst
En speciell hållare gör att man kan rikta ljuset dit man vill. Ljusstyrka och färgtemperaturen kan också regleras på hållaren. Färgtemperaturen kan varieras steglöst mellan 2000-3000 K, liksom ljusstyrkan mellan 1 och 400 W.
- Ljusförstärkare och 16 fiberhållare ingår i provet. Fiberhållarna är faktiskt returer från Itsam i Kisa, berättar Rolf Ericsson.
Endast ett par CR2032 knappcellsbatteri behövs i förstärkare och fiberhållare och de räcker ca sex månader, om man bara undviker TV-program med Peter Jihde.

Gratis prov
Till detta kommer fiberkabel och installation som måste göras av fackman. Elektrikern Anders Rosén kommer att gå en kurs i England och svara för installationen hos de som vill vara med i provet.
- Varje enhet kommer att kosta runt 5 000 kronor. Vi tror smärtgränsen ligger där nånstans. När lansering för allmänheten kan ske är ännu inte klart.
Alla medlemmar i Ljusnefall Fibernät har möjlighet att prova utrustningen kostnadsfritt. De som är intresserade kan anmäla sig i sekretariatet.
- Först till kvarn gäller, detta är revolutionerande för miljön eftersom ett hus kan få belysning för några tior per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om