Ljusning för Båtbyggarskolan

Nu öppnas en ny möjlighet för Båtbyggarskolan. I ny kostym. Vimmerby folkhögskola kommer att ansöka om att starta en tvåårig yrkeshögskoleutbildning. Och från näringslivets sida är man intresserad. - Vi behöver personal med rätt utbildning. Idag går tusentals personer arbetslösa - inte en av dem har utbildning som matchar de behov vi har, säger Ulf Åberg, vd på Totebo AB.

Vimmerby2010-08-19 06:14


Storebrobygdens Intresseförening har kämpat för Båtbyggarskolans framtid sedan barn- och utbildningsnämnden beslutade att stoppa intaget från och med i höst.
- Vi tycker naturligtvis att skolan ska vara kvar, även om det kan bli i en annan skepnad. Och vi har ju haft många möten, i den här frågan, säger föreningens ordförande Inge Teodorsson.

"Ett nytt knä"
Tidigt fick man med sig regionens näringsliv på tåget och en välbesökt konferens i vintras resulterade i en full busslast entusiaster, företagare och en och annan politiker på studieresa till marintekniska programmet på Vadsbogymnasiet i Mariestad - en skola som varje år får säga nej till 10-15 elever.
Folkpartisten Börje Forss, också en av de drivande i samhällsföreningen, skrev en motion att kommunen skulle upphäva nämndens beslut att inte ta in några nya elever till Båtbyggarprogrammet.
- Men allt gick i stå. Motionen till kommunen är ännu inte behandlad och vi fick inte något gehör hos nämnden, så det var läge att det här landade i ett annat knä.
Börje Forss tog kontakt med Rolf Karlsson, rektor på Vimmerby folkhögskola. Och han nappade.
- Det här är intressant för oss. En utbildning som ligger inom folkhögskolans intressesfär, och en utbildning inom ett område vi saknar på vår skola i Vimmerby. Men vi har inte ekonomiska möjligheter att utöka vår kursverksamhet utan externa medel - därför är tanken att ansöka om att starta en tvåårig eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning, säger Rolf Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om