"Ljuva 60-tal" gick hem på museet

När Näktergalen packar ner ”Ljuva 60-tal” kan man än en gång konstatera att igenkänning och nostalgi drar folk till museet. Omkring 2 500 har sett utställningen, och responsen har varit en stor tumme upp. Nästa utställning kan också bli en publikdragare – Vimmerbybor visar sin favoritgrej.

Möbler, kläder och prylar – oavsett om man var med eller inte har 60-talet sin lockelse.

Möbler, kläder och prylar – oavsett om man var med eller inte har 60-talet sin lockelse.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-09-16 13:00

Gunilla Gustafsson och hennes medarbetare på stadsmuseet Näktergalen har fått ytterligare ett bevis på att många gillar historiska utflykter som ligger nära. ”Ljuva 60-tal” har varit välbesökt och kommentarerna har varit väldigt positiva.

– En del har nördat in på klippdockorna, för andra har porslinet varit viktigare. Någon har gjort djupdykning i tidningarna eller musiken. Och många har ju kommenterat fenomenet att man rökte överallt, säger hon.

Att 60-talet är så attraktivt tror hon har flera orsaker.

– Varje sig man var med, vilket ju många var, eller inte, har man en relation till den tiden. De yngre gillar designen på möbler, kläder och porslin. De som har upplevt 60-talet verkar minnas det som ett gott årtionde, en bra tid, det är i alla fall min känsla.

Gunilla Gustafsson poängterar att utställningen inte blivit vad den blev utan alla föremål museet fått låna från olika håll.

– Det blev en bra samling och vi har kunnat skapa små miljöer.

Även nästa utställning har potential att bli en folklig succé den också. Stadsmuseet kommer att fråga ett hundratal invånare i Vimmerby kommun om de vill vara en del i ”Min fina grej”, som öppnar i november.

– Vi bjuder in människor i olika åldrar, mer eller mindre kända och det är precis fritt fram att välja favoritsak. Det kan vara något man gjort i slöjden, något man ärvt, hittat eller köpt. Det kan vara ett föremål som är 300 år gammalt eller köpt i förrgår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om