Första mars börjar licensjakten på lodjur. För att delta måste den som jagar vara registrerad i Naturvårdsverkets jägarregister och anmäla sig till Länsstyrelsen i Kalmars sms-tjänst.
– Förra året anmälde sig totalt cirka 1000 personer. Sedan är det inte alla som anmäler sig som faktiskt ger sig ut och jagar, en del vill bara hålla sig uppdaterade, säger vilthandläggare Mattias Persson på Länsstyrelsen Kalmar län.
Hur många som kommer att jaga i Vimmerby kommun finns det inga siffror på. Men Sven-Erik Johansson, ordförande för jägarförbundet i Vimmerby tror att det kan finnas ett visst intresse.
– Framförallt hos dem som har lodjur lokalt nära sig. De kan bli ett störande moment för övriga djurstammar när de blir för många på ett ställe, berättar han.
Lodjursstammen har ökat i länet och är nu uppe i 11 familjegrupper, cirka 60 individer.
– Det märks att stammen ökat undan för undan. Även lokalt får vi frågor och hör folk berättar om att de sett lodjur eller spår. Men i större delen av kommunen så finns det ingen fast stam utan det är strödjur som stryker förbi. Det är endast på vissa platser det finns föryngringar med ungar. Kring Locknevi och Rumskulla är det tätast, säger Johansson.
Lodjursjakt är ett ämne som väcker starka reaktioner och i år har beslutet om licensjakten på 12 lodjur i länet överklagats flera gånger.
– Det är ett polariserat ämne. Vissa tycker att man ska jaga lodjur andra tycker inte det. I år fick vi in sju överklaganden som vi skickade in till förvaltningsrätten i Luleå. Alla fick avslag, berättar Mattias Persson.
Enligt länsstyrelsen i Kalmar är licensjakten en del i att gynna lodjurens bevarandestatus långsiktigt. Bland annat genom att minska konflikter mellan människa och rovdjur.
– Syftet är att stabilisera populationen. Licensjakt sker bara om arten har en gynnsam bevarandestatus och om alla mininivåer i Sverige har uppnåtts. I det södra förvaltningsområdet, som innefattar alla län upp till och med Södermanland, ska det vara minst 27 familjegrupper. Vid förra inventeringen var det nästan 50 familjegrupper, berättar Persson och fortsätter:
– I Kalmar län ligger förvaltningsmålet på fyra till åtta familjegrupper, vilket är 22 till 44 lodjur. Så vi gör en försiktig beskattning vid licensjakten på 12 lodjur för att inte riskera att underskrida miniminivån för det södra rovdjursförvaltningsområdet.