Thomas C Eriksson får ett av landets finaste priser

Thomas C Eriksson har tilldelats ett prestigefullt pris. "Det blir som en bekräftelse på att det man gör kanske har bäring", säger han.

"När jag fick brevet behövde jag läsa det flera gånger innan jag fattade var det var", säger Thomas C Eriksson om beskedet att han får pris av Samfundet de nio. På bilden håller han i sin senaste diktsamling, Nattbok C.

"När jag fick brevet behövde jag läsa det flera gånger innan jag fattade var det var", säger Thomas C Eriksson om beskedet att han får pris av Samfundet de nio. På bilden håller han i sin senaste diktsamling, Nattbok C.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-12-16 09:53

Thomas C Eriksson, uppvuxen i Vimmerby och nu bosatt i Kisa, är för ortsborna kanske mest känd som före detta chef på biblioteket men han har långt fler strängar på sin lyra än så. Nyligen fick den före detta trumslagaren och krocketspelaren, men kanske främst poeten, beskedet att han tilldelas julpriset av den litterära akademin Samfundet de nio. 

– Jag har fortfarande inte riktigt begripit det, jag är i chock. När jag fick brevet i måndags behövde jag läsa det flera gånger innan jag fattade vad det var, säger Thomas C Eriksson till Vimmerby Tidning. 

Samfundet de nio grundades 1913 och delar bland annat ut Stora priset, Lotten von Kræmers pris samt en rad mindre priser varje år. Astrid Lindgren var ledamot och också samfundets ordförande i 13 år. Prestigemässigt hamnar ett pris från Samfundet de nio bara snäppet under ett från Svenska Akademien. Nu hamnar Vimmerbypoeten i fint sällskap bredvid en mängd stora namn.

– Det är det som gör det så obegripligt. Jag ser mig sjäv som en provinsiell hobbypoet som håller på mest för min egen skull. Samtidigt är det såklart fantastiskt roligt att uppmärksammas, säger Thomas C Eriksson.

undefined
"Jag läser väldigt brett och det är den främsta inspirationskällan. Man kan inte komma ifrån Bruno K. Öijer, till exempel, och sedan så har jag läst mycket Lars Norén och Bodil Malmsten, bland annat. Jag undersöker också gärna ny poesi", poeten säger Thomas C Eriksson.

De senaste åren har 60-åringen givit ut tre diktsamlingar där den senaste i raden heter Nattbok C.

– Sedan finns också ett par ungdomssynder men det är nog först i de tre senaste som jag tagit det på allvar och skrivit mer seriöst, säger Thomas C Eriksson.

Vad betyder priset för dig? 

– Med självförtroendet jag har så tvivlar jag hela tiden, men det blir som en bekräftelse på att det man gör har bäring för fler än jag själv. 

Priset består av 50 000 kronor och ingen motivering ges. När Thomas får tillfälle att själv gissa varför juryn valt honom är han blygsam.

– Jag antar väl att ett par i juryn har följt det jag gjort genom åren och har ett någorlunda grepp om vad jag skrivit. De har väl läst och troligtvis uppskattat det, säger han.

Pengarna ska Thomas använda för att köpa sig det dyraste som finns, nämligen tid. Han har i en tidigare intervju berättat om arbetet med "sitt stora manus", som han jobbat med i många år.

– När man har både heltidsarbete och många intressen är det svårt att hitta tid. Jag ska försöka åka iväg någonstans några dagar. Det kanske inte blir någonting, jag kanske aldrig mer ger ut en bok, men det finns helt klart fragment att jobba vidare med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!