Annelie prisas för hästjobb: "Känns jätteroligt"

Annelie Svensson på Eriksgården utanför Vimmerby belönas med ett stipendium på 10 000 kronor för sitt mångåriga arbete med hästar.

Annelie Svensson har drivits av passionen för hästar under hela sitt liv. Idag finns tre ardennerhästar och två ponnyer på Eriksgården.

Annelie Svensson har drivits av passionen för hästar under hela sitt liv. Idag finns tre ardennerhästar och två ponnyer på Eriksgården.

Foto: Privat

Vimmerby2023-09-19 05:00

I helgen fick hon ta emot ett ärofyllt pris från Ackordhäststiftelsen. Priset delades ut av Avelsföreningen Svenska Ardennerhästen i samband med deras årsmöte. 

Annelie Svensson, som har sin verksamhet i Fjälster utanför Vimmerby, arbetar med ardennerhästar i det dagliga arbetet på gården. Hon tar även emot besökare och utbildar människor i körning. Det är första gången som hon får ett pris av det här slaget och glädjen är förstås stor. 

– Det känns jätteroligt att bli uppmärksammad på det här sättet. Ardennerhästen är en av Sveriges inhemska hästraser och för att de inte ska försvinna finns olika stipendier som delas ut. Jag har hållit med hästar i hela mitt liv och att utbilda dem som ska köra dem, i verksamhetsform sedan 2010. Jag ser det som en uppskattning till hästen också, det är ju hästen som står ut med oss människor, säger hon.

Varför tror du att just du blir uppmärksammad?
– Det är väl just att jag använder ardennerhästen när jag utbildar folk i körning. Vi är inte så jättemånga i Sverige som använder ardennerhästen i det dagliga arbetet men det har jag alltid brunnit för, att bevara den gamla kunskapen och föra den vidare. 

Helgen som gick innebar fler framgångar för Annelie Svensson. Samtidigt som priset från Avelsföreningen Svenska Ardennerhästen aviserades i Jönköping befann hon sig på annan ort och gjorde ett körprov med hästen Tilja. 

– Eftersom jag inte kunde komma till Elmia så fick jag ta emot priset där istället. Och inte nog med det så gick det väldigt bra med körprovet, så jag fick pris där också. Så det blev två kvitton på en och samma dag, säger Annelie Svensson. 

Att få bekräftelse på arbetet man gör, ökar motivationen, menar Annelie Svensson. 

– Min verksamhet är egentligen bara en fritidssysselsättning, men jag brinner verkligen för det och sådana här priser hjälper verkligen till att öka motivationen. Pengarna är också välkomna med tanke på hur dyrt allt är just nu. Jag får mycket uppskattning från de som kommer på kurser och besöker gården men det är roligt att bli uppmärksammad från kretsen som arbetar med kallblodsrasen. Pappa hade ardennerhästar så jag har det med mig sedan barnsben. Deras mentalitet passar mig. 

Hur ska du fira det här?
– Jag firade med vila i 30 minuter, sedan började jag dammsuga och skura golven. Men framöver ska jag fira med vänner med samma intresse, säger Annelie Svensson med ett skratt. 

Annelie Svensson har fått ett stipendium på 10 000 kronor för sitt arbete med ardennerhästar.
Annelie Svensson har fått ett stipendium på 10 000 kronor för sitt arbete med ardennerhästar.
Motiveringen

Annelie Svensson har under många år, och på ett mångsidigt och förtjänstfullt sätt, använt ardennerhästen i sin verksamhet. Hon delar generöst med sig av sitt kunnande för att ge hästarna bästa möjliga förutsättningar till samarbetet med oss människor. Genom detta sprider hon kunskap om ardennerhästen såväl inom som utanför Sveriges gränser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!