Tidningskriget i Vimmerby blir utställning

Sex redaktioner för sjutusen själar är en utställning på Stadsmuseet Näktergalen från 18 september och året ut. En djupdykning i lokal journalistik.

Större scoop som präglat Vimmerby, som när Systembolaget hällde vatten i brännvinsflaskorna, kommer att blandas med en skrattspegel och kriminalhistoria.
"Man skojade mycket med Vimmerby i rikspressen som vi har hittat, mycket teckningar och sådär", säger Tomas Rubin (till höger), här tillsammans med Sven Ekberg.

Större scoop som präglat Vimmerby, som när Systembolaget hällde vatten i brännvinsflaskorna, kommer att blandas med en skrattspegel och kriminalhistoria. "Man skojade mycket med Vimmerby i rikspressen som vi har hittat, mycket teckningar och sådär", säger Tomas Rubin (till höger), här tillsammans med Sven Ekberg.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-07-01 08:00

Det smattrar i bakgrunden av ivriga fingrar på skrivmaskinstangenter, telefonen pockar på uppmärksamhet och sorlet ger oss den rätta sinnesstämningen för att kasta oss tillbaka i tiden, till en era då Vimmerby Tidning – kanske mer än någonsin– fick bekänna färg. Då fanns det nämligen sex redaktioner i staden som krigade om nyheterna.

– Den här utställningen handlar – förutom Vimmerby Tidning– om Smålands-Tidningen, Östgöta Correspondenten, Västerviks-Tidningen, Västerviks Demokraten och Oskarshamns-Tidningen. Men av naturliga skäl kommer tyngdpunkten ligga mycket på Vimmerby Tidning och inte minst dess karismatiske chefredaktör Ingmar Karlsson och den profil som han var. Vi kommer ha en tidslinje som börjar 1844 när den första Vimmerbytidningen kom ut, säger Gunilla Gustafsson.

undefined
Som besökare kommer du kunna botanisera bland tidningsartiklar i mängder – kanske hittar du dig själv eller någon du känner– men även se teknikens utveckling både för reportrar och vad som i utställningen kallas: Från blytid till nutid. "Vi kommer att ha personbeskrivningar av personer som har jobbat i tidningsvärlden med rötter i Vimmerby och sådana som har varit här och gjort vissa avtryck", säger Gunilla Gustafsson.

Den 18 september invigs utställningen: Sex redaktioner för sjutusensjälar. Namnet är taget från ett gediget examensarbete skapat redan 1969 av en i arbetsgruppen, nämligen Tomas Rubin.

– Just det här att det var så många redaktioner här satte också sin prägel på bevakningen. På en presskonferens kunde runt åtta personer komma på, säger Rubin. 

– Det var unikt inte bara i Sverige utan även, när man tittar tillbaka, i världen. Att en så liten stad hade så många redaktioner, säger Sven Ekberg.

– Vimmerby Tidning kom ut som en eftermiddagstidning och då såg många morgontidningar sin chans att vara snabbare ut med nyheterna. Tillslut när Vimmerby Tidning gjorde om och också blev morgontidning då var det adjö med de andra, säger Gustafsson.

undefined
Ibland blir människor upprörda om inte sportresultaten kommer ut snabbt nog. Förr fick man snällt gå till redaktionens fönster och titta efter resultaten.

Arbetsgruppen bakom utställningen består, förutom Rubin, Ekberg och Gustafsson, även av Anders Wenström och Nils-Erik Pettersson, samtliga har en fot i Vimmerby. Pandemin begränsade arbetets framfart och dessvärre har gruppen även berövats på en uppskattad medlem.

– Tyvärr är våran arbetsgrupp decimerad sedan förra året i september. Bo Eriksson som var lite av primus motor i gruppen – jätteengagerad och en otrolig kraft i det här arbetet – avled hastigt samma dag vi skulle träffas i höstas, säger Gustafsson. 

– Han hade hela den sommaren suttit nere i arkivet och det är fortfarande Bosse vi arbetar vidare efter, säger Ekberg.

Från början var planen att gräva efter Vimmerbys lokala journalistiska historia på platser i huvudstaden till man fann guld under det egna stadsbiblioteket.

– Bosses pappa hette Torvald Eriksson och var stadsbibliotekarie här i många år och det finns så mycket tidningsutklipp i källaren under biblioteket att vi undrar om han gjorde något annat. Det är en skatt utan dess like och det var roligt att Bosse hann gå igenom mycket av det hans pappa gjorde, säger Gustafsson.

– Det är pärmar från 1907, säger Ekberg.

undefined
Allt var kanske inte bättre förr, trycka tidningar till exempel.

Utställningen invigs av Elisabeth Sandlund, ordförande för Svensk mediehistorisk förening, och man kommer under invigningen att ha en paneldebatt om lokal journalistik och dess betydelse för den framtida demokratin.

– Debatten kommer vara mer framåtblickande kring hur medialandskapet kommer att se ut i framtiden och där har vi bjudit in en rad namnkunniga forskare och tidningsmän, säger Ekberg.

– Forskare är Jonas Olsson, ledande medieforskaren idag, sen kommer också Thomas Mattsson som är vd för Tidningsutgivarna. Lars Engqvist kommer leda paneldebatten och så kommer alla mediecheferna i området att delta, säger Rubin.

undefined
"Det här har varit ett väldigt roligt arbete, även om det varit en del stenar i skon. Bosses död tog oss hårt men vi bestämde att i hans anda skulle vi fortsätta", säger Tomas Rubin.
Utställningen "Sex redaktioner för sjutusen själar" har redan väckt uppmärksamhet nationellt. "Det finns ett riksintresse kring hela utställningen", säger Sven Ekberg.
Utställningen "Sex redaktioner för sjutusen själar" har redan väckt uppmärksamhet nationellt. "Det finns ett riksintresse kring hela utställningen", säger Sven Ekberg.
Stadsmuseet Näktergalen

Huset, som är byggt omkring 1740, är ett av Vimmerbys äldsta. Under större delen av 1900-talet var det en affär i huset, först klädaffär och mellan 40- och 80-talet skoaffär. Därefter såldes huset och nya ägaren fick rivningslov. Men aktiva vimmerbybor hänvisade till en artikel i Vimmerby Tidning från 1920-talet som beskrev bemålade bräder, vilket också skulle visa sig stämma och det ledde till en stor bevarandekampanj och 1996 invigdes den första utställningen på Stadsmuseet Näktergalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!