Lokala experter tipsar: Så tar du hand om bilen i kylan

Många bilägare har på senare tid fått erfara att det kan vara svårt att få igång bilen i vinterkylan som råder. Här är tips på hur man kan förebygga sådana problem.

Jonas Frejd är butiksansvarig på AD-bildelar i Vimmerby och har haft stor efterfrågan på bilbatterier den senaste tiden.

Jonas Frejd är butiksansvarig på AD-bildelar i Vimmerby och har haft stor efterfrågan på bilbatterier den senaste tiden.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-10 20:00

Det är bilbatterierna som är känsliga mot kylan. Under en vanlig vinter med enstaka minusgrader uppstår sällan problem med urladdade batterier som leder till att bilen inte går att starta. I den vinterkyla som vi upplevt på sistone med temperaturer på både 10 och 15 minusgrader ibland är det dock flera som fått erfara problem med att bilen inte startar.

– Så är det absolut. Vi har haft många kunder inne i butiken som köpt nya bilbatterier. De vi hade på lager har inte räckt till så vi har fått jaga efter fler och leverantören har haft svårt att möta efterfrågan, säger Jonas Frejd som är butiksansvarig på AD-bildelar i Vimmerby.

Vad kan man göra för att förebygga och åtgärda den typen av problem?

– Den bästa lösningen för att undvika problemet är förstås att ha bilen i ett varmt garage. Men har man ett urladdat batteri så är det bästa lösningen att ha tillgång till startkablar. Det finns andra alternativ med uppladdningsbara startboosters som är effektiv, men kanske i dyraste laget för gemene man, säger Jonas Frejd.

undefined
Patrik Nilsson är servicechef på Nilssons Bilhalls verkstad som fått hjälpa en del kunder som haft problem att starta bilen.

Patrik Nilsson är servicechef på Nilssons Bilhall i Vimmerby och vittnar också om att de haft en hel del kunder som behövt hjälp med att ladda eller byta sina batterier.

– I den här kylan är det många som sätter på sätesvärmare, fläktar och defroster för rutorna på full fräs när man sätter sig i bilen och det tär ganska hårt på batterierna. Det kan vara ett tips att vara lite försiktig där, säger han.

Jonas Frejds bästa tips i kylan är att ha tillgång till startkablar.
Jonas Frejds bästa tips i kylan är att ha tillgång till startkablar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!