Matz Eklunds film "Motortjejer" fick pris för bästa dokumentär

Det går bra för filmskaparen Matz Eklund. Först fullsatt premiär i Vimmerby med filmen Blod, Svett & Lera och sedan pris för dokumentären Motortjejer. "Extra kul att vinna i Stockholm" säger Matz Eklund.

Matz Eklund fick hålla sitt tacktal i Vimmerby istället för i Stockholm. Det kolliderade med hans premiär av filmen "Blod, svett och Lera" på Vimmerby bio i helgen.

Matz Eklund fick hålla sitt tacktal i Vimmerby istället för i Stockholm. Det kolliderade med hans premiär av filmen "Blod, svett och Lera" på Vimmerby bio i helgen.

Foto: Fredrik Lundgren

Vimmerby2024-10-15 18:00

Det är andra gången som Matz Eklund vinner pris för sina dokumentärfilmer. Sist var det för hans film "De kallar oss raggare". Nordic Star Festival startade i Västerås för nio år sedan, men flyttade till Stockholm förra året. Festivalen har till uppgift att stärka intresset för kvalitetsfilm och produktion i Sverige och internationellt. I år vann Matz Eklund pris för bästa dokumentär för sin film "Motortjejer".

– Det är extra kul att vinna i Stockholm. Det betyder mycket för mig och stärker mig att göra fler projekt.

Matz Ekland säger att han har stora projekt på gång, men hejdar sig. De är hemliga. Men han kan berätta om två stycken. Han håller på att avsluta en film om dansbandsveckan i Malung och sedan har han en film på gång om klädskaparen Lars Wallin.

– Det blir lite mer finkultur i kontrast till många av mina andra filmer. Jag följer Lars Wallin tillsammans med alla hans kunder och deras couturekläder.

Matz Eklund är helt självlärd. Filmskapandet började med en lyckad reklamfilm för femton år sedan. Från att ha gjort trycksaker testade han film för första gången.

– Kunden blev glad. Jag kände mig taggad och sedan den dagen har det bara öst på.

Matz Eklund har ofta tre filmprojekt på gång samtidigt, med produktionstider på över två år.

– Man lever som i olika bubblor. Man går in och ut ur olika projekt. Det är fint. Film är det jag älskar mest jobbmässigt.

undefined
Rollkaraktärerna i filmen Motortjejer vill gärna synas och glädjs åt framgångarna med filmen.

Filmen "Motortjejer" som han vann med i år handlar om tre tjejer som har ett brinnande intresse för motorer och amerikanska bilar. Den visades på SVT och var ett beställningsverk efter att han hade haft succé med filmen Dansbandstjejer. 

– Jag frågade vilka fler filmer som de skulle vara intresserade av att köpa in. Då sa de att jag skulle göra något liknande. Jag kläckte idén med motortjejer och de nappade.

Det blev audition med trehundra sökande. Matz Eklund blev överrumplad och fick göra ett gediget urval. 

– Det är viktig att hitta bra karaktärer som har karisma.

Det blev tre tjejer med förmågan att på ett levande och intressant sätt berätta om sina liv och intressen och som kunde stå ut med att bli filmade mycket. För en lyckad film krävs ibland många omtagningar.

– Jag kan inte komma någon nära om jag inte filmar mycket. Det är viktigt att kunna få fram alla känslor för att det ska bli berörande.

Han berättar att filmen följer deras sätt att leva på som kanske inte alla visste fanns. Festerna, putsandet av bilarna med optimism och förmågan att glömma allt annat. 

Hur har tjejerna reagerat efter vinsten?

– De tycker det är jätteroligt. En av dem känner att det har stärkt hennes självförtroende med all uppskattning. De får positiv igenkänning.

undefined
Matz Eklund fick hålla sitt tacktal i Vimmerby istället för i Stockholm. Det kolliderade med hans premiär av filmen "Blod, svett och Lera" på Vimmerby bio i helgen.

Eftersom Matz Eklund var på premiär i Vimmerby för sin film "Blod, Svett & Lera" som handlar om förare, arrangörer och publik under tävlingen Novemberkåsan, kunde han inte delta vid prisutdelningen i Stockholm. Han har ännu inte hört motiveringen.

– Det var synd att jag inte kunde vara med på prisutdelningen, men jag åker upp nästa vecka och då får jag höra motiveringen och ta emot priset. Jag höll mitt tacktal i Vimmerby istället. Det var fint att vara på hemmaplan. Vimmerby är en trygg plats för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!