Julskinka, revbensspjäll, färs, prinskorv och mer därtill. Fläskprodukterna som hör ett klassiskt julbord till går att rabbla. För den som driver en grisgård med tillhörande gårdsslakteri leder det till en hel del jobb. Det kan Håkan Jonsson i Brantestad vittna om.
– Vi är inne i den absolut körigaste perioden nu, utan tvekan, säger han när Vimmerby Tidning besöker gården en dryg vecka innan jul.
Äter folk fortfarande grisfötter?
– Oja, det är knappt att de räcker till. Fast julskinkan är viktigast för oss den här tiden på året. Vi säljer ungefär 3 000 stycken per säsong, som ska tas fram på kort tid. Har man grisar är man verkligen fast i julträsket.
Håkan Jonsson förklarar att många av kunderna som företaget har ser det som en kvalitetsstämpel att grisarna föds upp som de gör, och får gå utomhus året om. Det fungerar som en dragningskraft hos kundkretsen, även om det ofta finns billigare alternativ i butiken.
Hur är det med konkurrensen kopplad till köttindustrin?
– Det är klart att våra produkter måste kosta lite mer än de som kommer från den storskaliga industrin. Jag är försiktig med att säga att köttet är mycket bättre eller så, men för de som gillar konceptet ger det en kvalitetshöjning bara att få se hur vi tar hand om våra djur. Många som valt våra produkter en gång säger sen att de inte vill gå tillbaka till något annat.
Hur är det då med allt som ska rökas, stoppas och rimmas? Rimmar julskinkorna gör personalen på gården själva, medan det kött som ska rökas och det som ska bli korv skickas iväg till andra aktörer, charkuterister, för att göras klart. Efter årsskiftet lär det dock bli ändring på det.
Håkan Jonsson berättar att han investerat ungefär 2,5 miljon i att bygga om, renovera och köpa in maskiner för att de ska kunna sköta även charkbiten själva.
– I min värld kommer det bli fantastiskt bra. Det är något vi velat göra länge, men det har funnits en massa bromsklossar på vägen. Nu tror vi att vi har kommit på en lösning för att få det att fungera, säger Håkan och ler.
Som ansvarig för just den biten, att sköta charkdelen och jobba med produktutveckling, har Håkan Jonsson anställt Daniel Lindblom. Han har tidigare jobbat på gården, men kommer nu senast från Guldkringlan där han jobbat som bageriansvarig.
– Om allt blir godkänt av livsmedelsverket och hantverkarna är klara så hoppas vi kunna dra igång efter årsskiftet, säger han.