Lokala författaren följer upp succéromanen

För lite mer än en veckan sedan gick Södra Vi-författaren Rebecka Fredrikssons bok "Benådade" iväg till tryckeriet och snart släpps den i samband med en filmvisning i Vimmerby.

Hemma hos Rebecka står skrivbordet vid fönstret. Utsikten över ängarna, åkrarna och skogen är bra att ha när man sitter och skriver, tycker hon.

Hemma hos Rebecka står skrivbordet vid fönstret. Utsikten över ängarna, åkrarna och skogen är bra att ha när man sitter och skriver, tycker hon.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-11-14 06:00

Romanen är den andra och sista delen i Rebecka Fredrikssons historiska berättelse som bygger på verkliga händelser kring de första baptisterna i Sverige. Den första delen i serien, Landsförvisade, har fått fina recensioner och mycket uppmärksamhet. 

– Den blev en av de mest sålda kristna romanerna förra året. Det är jag jätteglad för men jag tycker samtidigt att det är allra roligast när folk som inte själva är kristna hör av sig och säger att de förstår sin egen historia bättre tack vare boken, säger författaren.

Arbetet med att berätta historien började för fem år sedan och att nu släppa ifrån sig allt tycker Rebecka Fredriksson känns både konstigt och skönt samtidigt. Berättelsen beskriver hon så väldigt dramatisk och spännande. 

– Baptisterna har fått utså väldigt mycket på grund av sin tro och i den andra delen börjar berättelsen med att en stor del av dem emigrerar till USA, säger hon. 

undefined
Under projektets gång har Rebecka hunnit med att både läsa och skriva många, många sidor om de första baptisterna i Sverige. Nu känns det lite konstigt, men samtidigt skönt, att lämna ifrån sig allt.

I somras besökte författaren USA som en del i research och hon menar att man i berättelsen om de första baptisterna kan se rötterna till mycket av det moderna samhället i Sverige. 

– De andra folkrörelserna som växte fram under samma tid, exempelvis arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen, påverkades av baptiströrelsen och är präglade av idealen som de var först med att föra fram, säger Rebecka Fredriksson.

Författaren tror att alla som är intresserade av historia kan ha glädje av boken men tror samtidigt att det kan vara lite svårt att få spridning utanför kretsen av kristna läsare.

– Det finns ett glastak. Jag har alltid skickat mina böcker till icke-kristna förlag och fått till svar att de tycker att det är bra men att jag borde skicka till ett kristet förlag istället, säger Rebecka Fredriksson.

undefined
"Jag tänket att jag aldrig mer skulle skriva en historisk roman men sen var det någon som kom med ett jättebra förslag. Det är svårt att veta men det kanske kan bli något", avslöjar Rebecka Fredriksson om framtiden.

Bokens tema går hand i hand med dokumentärfilmen Frikyrkans historia som gjorts av Fredrik Lindé i Rimforsa. Rebecka Fredriksson är själv med på ett hörn i filmen och den 26 november visas den i Plenisalen i samband med att boken släpps. Då hålls också ett panelsamtal om makt och demokrati där bland andra Jacob Käll (C) och teologie doktor Fredrik Wenell medverkar. 

– Jag hoppas att många ska bli berörda av boken och flera av mina testläsare har pratat om att man kastat mycket mellan olika känslolägen. Jag hoppas att det ska bli en bok som folk diskuterar, säger Rebecka Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!