Ingvar: "Klimatfrågan borde vara på första plats"

I helgen är det dags för klimatriksdag i Stockholm och Vimmerbys meste klimatkämpe Ingvar Edlund hoppas att den ska ge resultat.

Ingvar Edlund under en av sina klimatstrejker utanför stadshuset innan pandemin. "Jag har tänkt öka lite inför valet eftersom klimatfrågan knappt tas upp nu. Det är mycket som händer, med krig och pandemi, men klimatförändringarna tuffar på och blir bara värre", säger han.

Ingvar Edlund under en av sina klimatstrejker utanför stadshuset innan pandemin. "Jag har tänkt öka lite inför valet eftersom klimatfrågan knappt tas upp nu. Det är mycket som händer, med krig och pandemi, men klimatförändringarna tuffar på och blir bara värre", säger han.

Foto: Rebecca Malmström Forsgren

Vimmerby2022-04-01 09:00

Klimatriksdagen anordnas av den partipolitiskt och religiöst obundna föreningen Klimatriksdagen och alla som vill kan rösta på motionerna som tas upp. Det enda som krävs är medlemskap eller en anmälan. 

– Åren innan allmän rösträtt infördes i Sverige ordnades symboliska folkriksdagar för att lyfta rösträttsfrågan. Det kom folk från hela landet. Det gav mig idén till att ordna något liknande, en klimatriksdag, säger Annika Elmqvist.

undefined
Det var Annika Elmqvist som kom på idén och tog initiativ till att ordna en klimatriksdag i Norrköping 2014. Evenemanget lockade 600 personer från hela landet. Sedan dess har klimatriksdagar anordnats varje valår, 2018 och nu 2022.

Hon är en av initiativtagarna bakom Sveriges första klimatriksdag, som hölls 2014. Motionerna som röstas fram lämnas till Sveriges riksdagspartier.

– Det är också en plats att knyta kontakter och inspireras. Många gånger känns det hopplöst att engagera sig och då är det bra att se att det finns fler. Det ger mod.

Annika Elmqvist är också, precis som Vimmerbys mesta klimatstrejkare Ingvar Edlund, engagerad i rörelsen Fridays for future. Under en lång period stod Ingvar utanför stadshuset i Vimmerby varje fredag men sen kom pandemin emellan. Nyligen har han återupptagit demonstrationerna. 

– Vi går runt på byn med våra skyltar och visar oss. Jag har tänkt öka lite inför valet eftersom klimatfrågan knappt tas upp nu. Det är mycket som händer, med krig och pandemi, men klimatförändringarna tuffar på och blir bara värre, säger Ingvar Edlund.

Vilka frågor är viktigast för dig? 

– Vi måste dra ner på det fossila och man har tillfälle nu att sluta importera från Ryssland. Att man vill sänka priset på bensin och diesel är att skicka fel signaler till folk. Det viktigaste är den omställningen varje människa måste göra med att dra ner på både bilkörning och konsumtion.

undefined
Året klimatriksdag äger rum i Kulturhuset i Stockholm, men den går även att följa digitalt.

Ingvar Edlund är inte själv engagerad i klimatriksdagen men han tycker att den är viktig eftersom den belyser frågan.

– Varje möjlighet att påverka är jättebra och klimatriksdagen är en påverkansgrej. Klimatfrågan borde vara på första plats hela tiden.

Jacob Käll (C), kommunalråd i Vimmerby, håller med Ingvar om att klimatfrågan just nu puttas åt sidan. Därför, menar han, är det svårt att säga hur viktig den kommer bli vid höstens val. 

– Den borde vara viktig men både pandemin och Ukraina tränger undan andra frågor.

Vad tänker du om klimatriksdagen? 

– Alla sätt där folk kan vara delaktiga är bra men sen är ju det viktiga hur det tas om hand. Tas synpunkterna om hand på rätt sätt så är det bra, tänker jag, säger Jacob Käll (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!