40 punkter i åtgärdspaketet mot mäns våld mot kvinnor

"Mäns våld mot kvinnor ska upphöra" – så heter regeringens åtgärdspaket på 40 punkter som presenterade den 16 juni.

Hultsfred-Vimmerby kvinnojour har två skyddade boenden. Ett där husdjur är tillåtna och ett allergianpassat, säger Christel Rüdiger som var med och grundade jouren 1989. "Det är bra att regeringen tagit initiativ till att utkräva straffansvar för psykiskt våld – det är ofta det som drabbar kvinnorna hårdast för det syns inte utanpå".

Hultsfred-Vimmerby kvinnojour har två skyddade boenden. Ett där husdjur är tillåtna och ett allergianpassat, säger Christel Rüdiger som var med och grundade jouren 1989. "Det är bra att regeringen tagit initiativ till att utkräva straffansvar för psykiskt våld – det är ofta det som drabbar kvinnorna hårdast för det syns inte utanpå".

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2021-06-26 07:00

Anledningen till att regeringen kommer med åtgärdspaketet just nu är de uppmärksammade mord som ägde rum i Sverige våren 2021. Under tre veckor i mars och april dödades fem kvinnor av män de varit eller var i relation med. 

Åtgärdspaketet är ett krafttag för att stoppa mäns våld mot kvinnor och fokuserar i huvudsak på tre områden: förebyggande arbete mot våld, starkare skydd för våldsutsatta kvinnor och barn samt skärpta straff för våldsförövande män.

För Hultsfred-Vimmerby kvinnojour är åtgärdspaketet mycket välkommet. Christel Rüdiger, en av grundarna säger:

– Kvinnojours-rörelsen har tjatat om de här punkterna i åratal, säkert 25-30 år. Då och då kommer de upp på den politiska agendan, sedan ska de beredas, utredas, budgeteras och sedan glöms de ändå bort igen. Förslag och utredningar i all ära, men nu vill jag se resultat.

När Hultsfred-Vimmerby kvinnojour startade 1989 sökte de medel för verksamheten hos kommunen. De fick inga pengar eftersom "den typen av problem inte fanns i småkommuner utan var ett storstadsproblem". 

– Så, något har ju hänt. Nu vet landets kommuner att våldet inte handlar om var man bor, vad man tjänar eller varifrån man kommer.

Flera av punkterna i åtgärdsprogrammet känns igen hos kvinnojourerna. Deras arbete med att stärka kvinnor till att kunna lämna sina förövare underlättas med tydligare och skarpare lagstiftning.

Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige kommenterar:

– Det är mycket som är positivt i åtgärdspaketet, till exempel att både köp av sexuella tjänster och överträdelse av besöksförbud föreslås ligga på fängelsenivå direkt och inte på bötesnivå som i dag. Att barn till våldsamma fäder får starkare skydd när det kommer till umgänge är också mycket välkommet. 

Ett av förslagen i åtgärdspaketet är att öronmärka kommunala bostäder åt våldsutsatta kvinnor. Så kan kvinnorna lättare få egen bostad och slippa flytta hem till sin förövare efter att ha bott på skyddat boende. 

– Hultsfreds kommunala bostadskö har tre års väntetid. Kvinnorna kan bli kvar hos oss i åtta – nio månader, det är inte okej. De behöver kunna komma i gång med sina liv, säger Cristel Rüdiger.

Åtgärdspaketet lades fram den 16 juni 2021. Simon Sätherberg, Morgan Johanssons pressekreterare säger att arbetet ligger fast tills vidare: en övergångsregering upphäver inte klubbade beslut. 

Förslag i åtgärdspaketet

Förebygga våld i unga parrelationer: extra stöd till våldsutsatta och våldsutövare

Informera unga om samtyckeslagen

Skydda barn från en våldsam förälder och inte framtvinga umgänge

Öronmärka bostäder åt våldsutsatta kvinnor

Slopa "2-årsregeln" så att en våldsutsatt kvinna kan stanna i Sverige trots att relationen hon flyttade hit för tagit slut

Fängelse för sexköp och brott mot besöksförbud istället för böter  

Höja straff för grov kvinnofridskränkning till ett år.

Införa straff för psykiskt våld

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!