KDs valaffischer välta och skadade

Kristdemokraterna i Vimmerby har gjort en polisanmälan efter att flera av deras valaffischer skadats. "Man har möjlighet att organisera sig i partiarbete och uttrycka sin åsikter där men att förstöra valskyltar är ett angrepp mot demokratin", menar Gudrun Brunegård (KD).

KD i Vimmerby anmäler saboterade valaffischer.

KD i Vimmerby anmäler saboterade valaffischer.

Foto: Privat/Charlotte Madestam

Vimmerby2022-08-17 12:01

– Det är jättetråkigt i sig. För det är både kostnader och merarbete som krävs för att ställa skyltarna tillrätta igen. Men det som är riktigt allvarligt är att det faktiskt är ett angrepp mot demokratin och yttrandefriheten", säger Gudrun Brunegård (KD), vice ordförande i partiavdelningen.

Anmälan kom in till polisen under tisdagen och skadegörelsen ska ha skett mellan den 9-15 augusti. Enligt Gudrun Brunegård ska det hänt på flera platser i kommunen.

– Det har skett på ett par ställen i Vimmerby, det har varit vid ishallen och Folkets park. Även i Södra Vi. I något fall har man bara vält skylten men på vissa ställen har hela affischtavlan blivit vandaliserad. Det har samlats ihop och gjorts en anmälan.

Enligt Gudrun Brunegård är det inte bara Kristdemokraternas valaffischer som utsatts. 

– Det är inte bara vårt parti som har drabbats, jag vet minst två till. Så vi ser inte att det är specifikt Kristdemokraterna utan det har varit partier på båda sidor av blocken.  

Varför väljer ni att polisanmäla?

– Just därför att det handlar om vår demokrati i grund och botten.  De som gör detta gör det förhoppningsvis på grund av oförstånd. Men gör man det för att underminera demokratin är det riktigt allvarligt. Vi har därför bestämt oss att anmäla varje fall av skadegörelse till polisen.

Enligt Gudrun Brunegård är det inte är första gången som valaffischer utsätts för skadegörelse inför ett kommande val. 

– Det varierar, förra valet tror jag inte det var någon skadegörelse alls, men tittar vi tillbaka några val har det varit ungefär på den här nivån. Förut när det hänt har vi noterat att det brukar lugna ner sig när skolorna startar. Så vi hoppas att det är ungdomligt oförstånd det handlar om och att det nu lugnar ner sig. För som sagt handlar det både om kostnader och arbete för folk som måste åka runt i kommunen och ställa till rätta.

Hur många valaffischer som skadats totalt sätt i kommunen är oklart. Men enligt Kristdemokraternas polisanmälan handlade det om sex stycken av deras.  

– Det finns ingen misstänkt för skadegörelsen, berättar Ulf Gollungberg vid polisen.

För drygt en vecka sedan skedde en liknade händelse då Kristdemokratenas valaffischer Hultsfred och Mörlunda saboterades. 

undefined
För ungefär 1,5 vecka sedan anmäldes en liknande skadegörelse i Hultsfred.
Enligt polisanmälan ska skadegörelsen röra sig om sex affischer.
Enligt polisanmälan ska skadegörelsen röra sig om sex affischer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!