Oppositionen vill ha garantier för röntgen

Den politiska oppositionen i Region Kalmar reagerar starkt över förslaget att pausa verksamheten vid röntgen i Vimmerby. Man vill veta vilka åtgärder som vidtas för att rekrytera personal och vill också ha garantier för att mottagningen inte ska stängas permanent.

Gudrun Brunegård (KD) och Niklas Gustafsson (M) är två av de politiker som i ett öppet brev kräver svar om rekryteringen av personal och om framtiden för röntgenmottagningen i Vimmerby.

Gudrun Brunegård (KD) och Niklas Gustafsson (M) är två av de politiker som i ett öppet brev kräver svar om rekryteringen av personal och om framtiden för röntgenmottagningen i Vimmerby.

Foto: Arkiv Magnus Strömsten

Vimmerby2022-11-04 11:01
undefined
Gudrun Brunegård (KD).

"Moderaterna och Kristdemokraterna känner igen detta mönster: Intensiven i Oskarshamn och palliativa enheten i Västervik är exempel på verksamheter som lagts ned då bemanningen ej kunnat säkras. Ödet för röntgen i Vimmerby bekymrar oss, är det en stängning vi står inför vid årsskiftet?", skriver Gudrun Brunegård och Jimmy Loord (KD) och Niklas Gustafsson och Carl Dahlin (M) i ett öppet brev.

undefined
Niklas Gustafsson (M).

De skriver att de fått veta att en MBL-dialog ska hållas om att pausa verksamheten vid röntgen i Vimmerby på grund av personalbristen bland sjuksköterskorna och att det innebär en tillfällig paus vid mottagningen från årsskiftet.

"För de boende i Vimmerby med omnejd kommer en stängning, om så temporär, att innebära en markant försämrad service samt tillgänglighet till vård. Det rimmar illa med det av regionen annars så omfamnade begreppet ”nära vård"”, skriver M- och KD-företrädarna.

De vill att personalutskottets ordförande Lena Granath (V) redogör i allmänhet, och särskilt för Vimmerbyborna, vilka bemannings/rekryterings-åtgärder som planeras för att skyndsamt återöppna röntgen i Vimmerby.

De vill också ha ett löfte från regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) att stängningen (”pausningen”) inte kommer att bli permanent.

• Vimmerby Tidning har sökt Angelica Katsanidou.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!