SD-toppen lät hatisk kommentar ligga synlig i veckor

SD-kanalen Riks anklagas för att ha piskat upp hatet mot Lööf – som även hon var en måltavla i Almedalsdådet. Men även lokala toppnamnet Petra Whidotti har låtit Anniehatet löpa fritt på sina sociala medier.


Petra Whidotti (sd) menar att hon inte känt till kommentaren, om att "problemet" Annie Lööf kan avhjälpas genom att placeras i den elektriska stolen, men att hon nu tagit bort den.

Petra Whidotti (sd) menar att hon inte känt till kommentaren, om att "problemet" Annie Lööf kan avhjälpas genom att placeras i den elektriska stolen, men att hon nu tagit bort den.

Foto: SD/Facebook montage

Vimmerby2022-09-07 20:30

Det var i slutet av augusti som det blev känt att även Centerpartiets partiledare Annie Lööf också var måltavla för Theodor Engström som mördade SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i år. Efter avslöjandet har flera tunga socialdemokrater, på sina sociala medier, pekat ut Sverigedemokraternas egna webbkanal Riks för att piska upp en hatisk stämning mot Annie Lööf och enligt nyhetstjänsten Omni ska Riks ha gjort 150 tv-klipp om Lööf där de bland annat gett henne namnet 'shariaannie'.

Men även lokala SD-toppnamnet Petra Whidotti, nummer två på listan till kommunfullmäktige, har varit aktiv på sociala medier med att kritisera centerledaren. Enbart under augusti månad återfinns 11 inlägg om Annie Lööf med grova kommentarer från följare.

– Det är valrörelse och som företrädare för ett oppositionsparti skriver man inlägg om majoritetens förslag som förs fram. Vilket är en del av det politiska samtalet. Motsvarande inlägg finns även hos exempelvis Centerpartiet, säger Petra Whidotti (SD).

Ett av dina inlägg om Lööf har fått en kommentar om att det finns en lösning och så är det en bild på Lööf i elektriska stolen. Håller du med den kommentaren?

– Nej, den är inte okej och jag har inte sett den tidigare och den är borttagen nu.

Varför finns det flera kritiska inlägg på din facebook om brott begångna av invandrare men inte ett enda inlägg om dådet i Almedalen då Ing-Marie Wieselgren mördades vilket utreds som terrorbrott?

– Jag var själv i Almedalen och mindre än 50 meter från mordplatsen. En händelse som skakade om mig rejält och som är helt avskyvärd. Något som jag även skrev om efter att jag åkt hem från Gotland.

Ditt senaste inlägg om Lööf är gjort bara någon dag innan det offentliggjordes att även hon varit en måltavla i Almedalen. Varför har du inte publicerat något efter det?

– Centerpartiet har inte synts så mycket i den nationella debatten, vilket är bakgrunden till varför jag inte publicerat eller delat några inlägg.

Vilket ansvar har du som ett toppnamn för SD-Vimmerby i att bidra till ett bra klimat på nätet?

– Alla som deltar i det offentliga samtalet har ett ansvar för att hålla god ton. Det innebär ju däremot inte att man inte ska kunna kritisera andra partiers förslag, säger Whidotti.

Martin Kirchberg är länsordförande för SD och han ser allvarligt på kommentaren om elektriska stolen.

– Den är ytterst olämplig och ska givetvis tas bort. Att skriva på sociala medier innebär ett stort ansvar, speciellt som toppföreträdare, och då måste man ha lite bevakning på sitt kommentarsfält. Här har det uppenbart felat i kommentarsmodereringen. 

Har partiet några riktlinjer för sociala medier?

– Vi har en övergripande plan där vi ska verka för ett sakligt debattklimat och vi ska behandla andra så som vi själva vill bli behandlade, inte så som vi upplever att vi blir behandlade.

Kritik som lyfts är att SD ger sig på Lööf som person och inte hennes parti, vad säger du om det?

– Den uppfattningen delar jag nog inte utan som partiledare är man den yttersta representanten för partiet på samma sätt som Jimmy Åkesson är för Sverigedemokraterna. Annie Lööf har ju även piskat upp ett hat mot sverigedemokraterna, det rättfärdigar ju inte att man hotar henne men berättigad kritik det måste man ändå kunna framföra.

Vilka repressalier kan det bli från partiets sida för övertramp på sociala medier?

– Nu är det inte hon själv som skrivit kommentaren vilket gör skillnad i vår hantering. Hade det nu varit så kan det bli att man får en varning och vid upprepade förseelser kan det bli hårdare åtgärder. Man får se till varje ärende, säger Kirchberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!