– Det är en bekräftelse på att det finns något värde i det man gjort, säger Helge.
Författarfonden väger samman omfång och kvalitet på verken hos de som ansöker om stipendiet, och endast 15–20 procent ansökningar beviljas. Per Helge tilldelas stipendiet efter hans senaste bok, det egenutgivna diktverket "Folksånger".
– Ibland kan man tycka att poesi verkar vara att säga allt som är begripligt så komplicerat som möjligt – att poesi mest är en affär för införstådda, men jag har genom åren hållit fast vid en form av realistisk poesi och har tänkt mig boken som ett epos, en berättardikt, förklarar Helge.
"Folksånger" handlar nästan uteslutande om landsbygdens människor och miljöer.
– Det är människor och miljöer som jag själv har minne av, antingen genom att ha mött dem eller genom levande traditioner. De här världarna hålls levande så länge det finns människor som minns dem, och det jag försöker göra är att vara en av de som minns, förklarar han.
Under hösten 2020 skrev vi om hur allt, från bokprat med publiken, till kontakten med bokhandlare – ställdes in, lagom till att "Folksånger" släppts. För Per Helge är stipendiet stärkande, och inspirerar till att satsa på nya verk:
– Men det farligaste en författare kan göra är att börja berätta om, och peta i, det man är mitt uppe i.
Men en ny bok kommer det att bli.
– Även det med lokal förankring, säger Helge.