Lokalproducerat till lunchmusiken

Den som hinner med en stunds andrum under lunchen i morgon kan få lyssna på närproducerat. Då framför nämligen kyrkomusikerna Olle Långström och Bartosz Sozanski egna kompositioner. Att det finns två organister som också är yrkesverksamma tonsättare inom ett och samma pastorat tillhör ovanligheterna.- Mig veterligen är Vimmerby troligen det enda, säger Olle Långström.

Vimmerby2013-12-04 07:18


Olle Långström, en av Svenska kyrkans organister i Vimmerby, lägger ner stor möda på att få folk att sätta sig en stund i kyrkbänken på torsdagarna och lyssna på musik.
- Det krävs lite tankemöda och variation förstås. En del hjälp har jag när jag utgår från de naturliga teman som kyrkoåret erbjuder, men jag försöker också se till att det blir olika sorters musik genom att bjuda in gästsolister och ta hjälp av mina kollegor.
Som nu. I morgon. När han och kantorskollegan Bartosz Sozanski ska framföra egna kompositioner under den för tillfället på dagen fyndiga rubriken "Närproducerat - gynna lokala produkter."
Det är inte med självklar lätthet man hittar organister som också skapar egen originalmusik. Att det finns två inom ett och samma pastorat får räknas till exklusiviteterna.
- Många kyrkomusiker skriver förstås arrangemang och där handlar det om att rätta mun efter matsäcken. Man får utgå från de instrument man har, till de sångare man har. Det är alltid en anpassning. Att skapa musik på det gamla sättet, musik som är avsedd att framföras från scratch, är mera sällsynt, säger Olle Långström.
Olle Långström framför ett ungdomsverk han gjorde som 22-åring, en variation över den äldsta psalmen vi har i psalmboken - Världens Frälsare kom här, som skrevs på 300-talet av biskop Aurelius av Ambrosius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om