Vi sitter vid ett bord inne på Stadshotellet. Doris Hysa, ansvarig för frukost och lunchserveringen har tagit en paus. På bordet står hennes lunch utan bestick. Klockan är strax innan elva. Resten av personalen sitter längre bort och äter. Frukostserveringen är nyss avklarad.
– Jag kan äta sen. Det går bra vi kan prata en stund, säger Doris Hysa.
Hon kommer inte hinna äta. Innan vi ens ställt första frågan bildas det en kö vid bardisken. Lunchbuffén serveras först klockan halvtolv, men många vill betala redan nu och ha det klart.
– Under Bullerby cup har vi som mest gäster. Igår hade vi 500 och denna sommaren har vi haft mer än någonsin. Vi har redan slagit rekord. På en lönefredag kommer dessutom många Vimmerbybor, utöver alla turister, säger Doris Hysa.
Personalen peppar varandra inför dessa dagar för att hålla entusiasmen och glädjen på topp. Valet att ha buffé ökar flödet av gäster och serveringen blir smidigare. Bra väder innebär dessutom fler sittplatser. De har haft tur än så länge.
– Lite regn på förmiddagen, men sedan har det oftast spruckit upp. Varje halvtimme peppar vi varandra med uppdateringar kring hur många gäster vi har. Det skapar positiv energi, säger Doris Hysa.
Hon har varit uppe sedan klockan fem och kommer med all sannolikhet behöva jobba längre än till ordinarie tid klockan två i eftermiddag.
På Bakfickan finns Hanna Gunnarsson som beställt trehundra bullar som med alla säkerhet kommer gå åt en dag som denna. Hon pratar fort. Gästerna börjar fylla lokalen, men stressen är Hanna van vid efter att ha arbetat i fem år. Bullerby Cup-veckan är ingen match för henne.
– Vi är väl förberedda. Vi har fyllt på extra mycket. Inget får ta slut. Kommunikationen och samarbetet mellan personalen behöver vara optimalt en sån här dag, säger Hanna Gunnarsson.
Det är roligt med fotbollsvenemanget, intygar hon. När vi frågar hur skillnaden är just med tanke på att det är lönehelg blir svaret kort och koncist:
– Mer, mer bullar, säger hon.
Ute på torget har gästerna Terese Karlberg och hennes dotter Stina tagit plats vid bordet. De passar på att ta en lunch innan rushen peakar.
– Jag har semester och min dotter har precis haft körlektion. Det passade bra att luncha nu, säger Terese Karlberg.
Stina tycker det är onödigt med Bullerby cup.
– Mycket trafik och massor av människor som kommer hit, säger hon.
Men mamma Terese vill ändå nyansera bilden och förstår att det är bra för affärerna.
– Vimmerby lever upp under sommaren, säger hon och får medhåll av sin dotter:
– Det är ju turisterna som gör att Vimmerby överlever även om det blir lite småjobbigt för oss som bor här, säger Stina.
Tvärs över torget, runt hörnet hittar vi Shalom Pizzeria. De fick alkoholtillstånd i februari och har märkt en stor ökning vad det gäller gäster.
Ägaren Nawar Wehbi:
– Det är så fantastiskt roligt med alla gäster. Jag och personalen gläds åt framgången. Det värmer ens hjärta när nöjda kunder kommer fram efter maten och tackar och säger att de tyckte det var gott, säger han.
Nawar Wehbi kommer inte ha någon semester i sommar. Det kommer vara fullt upp och han återkommer till att den trötthet man eventuellt har när dagen är slut uppvägs av alla nöjda gäster. Han vill dock inte vara med på bild. Han har en "dålig hår- och skäggdag".