– Barnen fattar inte att uppskatta det de får. Jag ser det på mitt eget barn, på vänners barn och på hotellet hur barn tjatar trots att det ofta finns ett överflöd av prylar, säger Linda Carlsson.
Idén om en barnloppis kläcktes när femårige sonen drog sig för att använda sina egna pengar.
– Han gillar att hjälpa till på lite på jobbet ibland. När han frågade efter lön gav jag honom kontanter för att det skulle vara riktig lön. Plötsligt ville han inte använda sina pengar för att köpa det han ville ha. Då slog det mig att vi skämt bort barnen och behöver göra något åt det, säger Linda Carlsson.
Hon tänker sig att barnen själva ska hålla i loppisen och välja ut leksaker de inte använder och sälja grejerna till loppispris.
– Det är viktigt att lära dem att avstå från saker. Många barn använder kanske 20 procent av sina leksaker. Resten bara ligger till ingen nytta.
– Vi vuxna får förstås hjälpa dem med prissättning och att räkna. Syftet är att barnen ska lära sig pengar och sakers värde. En enkel kurs i privatekonomi, som minskar risken för "Lyxfällan", säger hon.
Hon är noga med att undanta barnen från skuld.
– Det är absolut inte barnens fel. Jag är också medveten om att en del har det kämpigt, och vi kommer att skänka det som inte säljs.
Responsen på uppropet har blivit bra.
– Det är bara positivt. Säkert ett 20-tal som vill vara med. Jag räknar med att loppisen blir en helg i september, säger Linda Carlsson.