Loppisfynden: Jeans i "Stockholmstilen" och vävda handdukar

Varför är loppis så poppis? Höjda priser i samhället, mer miljömedvetenhet och charmen med jakten på ett riktigt vintage-fynd. Ja, det menar en del av de vi pratat med är anledningen till att de handlar just second hand.

Signe Johansson och Alisa Zenunovic från Mariannelund besöker gärna loppisar och second hand när tillfälle ges.

Signe Johansson och Alisa Zenunovic från Mariannelund besöker gärna loppisar och second hand när tillfälle ges.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-07-22 06:25

Loppisar och second hand fortsätter att trenda i samhället. Stort som smått. Vi ser influencers tipsa om butiker, vintage och DIY-projekt. Turistbyråernas hemsidor har egna uppslag om loppisar. På sociala medier och internet kan du med bara ett par knapptryck köpa eller sälja begagnade saker och längs vägarna har vi nog alla stött på den klassiskt hemgjorda skylten i stil med "LOPPIS 200 m". Vi har åkt runt på ett par av de lokala loppisarna i och runt om Vimmerby för att ta tempen på loppisåret 2024 hittills. 

– Det bara ökar och ökar. Och det roligaste är att ungdomar kommer in och handlar mycket, säger Gerd Karlsson på Röda Korsets loppis i Vimmerby. 

Att loppiskunderna sjunker i ålder verkar vara något de flesta aktörer vi pratat med upplever. 

– Jag tror att ungdomarna är mer medvetna om hur världen ser ut, både med ekonomi och miljö, säger Gerd. 

undefined
Gerd Karlsson och Gullvie Andersson på röda korsets loppis i Vimmerby. "Det är en kul grej att gå runt och titta så här. Man kan hitta mycket unikt. Helst när mycket andra saker i världen är så dyrt", säger Gullvie.
undefined
Kläder är en produkt som framför allt bland unga ökat i försäljning på secondhandbutiker.

Alisa Zenunovic och Signe Johansson,16, från Mariannelund kollar ofta second hand i första hand.

– Jag kollar alltid efter smycken. Man kan hitta unika saker till väldigt bra pris. Vi kollar även mycket på kläder, framförallt jeans i "stockholmsstilen" som är väldigt trendigt nu. Det kan vara svårare att hitta. Men ibland dyker riktigt fina vintagekläder upp, säger Alisa.

undefined
Signe Johansson och Alisa Zenunovic från Mariannelund besöker gärna loppisar och second hand när tillfälle ges.
undefined
Signe Johansson och Alisa Zenunovic spanar efter trender.

Under sommaren är det högsäsong. Vid Lions Återbruksbutik i Vimmerby möter vi Marlis Schlicht och Britta Runge från Tyskland. 

– Vi älskar att åka hit. I Tyskland är loppisfenomenet inte alls så här stort. Det är fantastiskt, säger Britta. Marlis flikar in:

– Det är min första gång här, loppisbutikerna i Sverige är generellt väldigt fina. Man skulle kunna gå omkring länge. 

undefined
Marlis Schlicht med kusinen Britta Runge. Brittas far arbetade bland annat i Västerås och hon kom som 16-åring hit till Sverige för första gången. Idag har hon ett sommarhus ett par mil utanför Vimmerby.
undefined
Curt Tyrberg på Lions återbruksbutik tycker att trycket är fortsatt högt på loppisen. Något som gått extra mycket hittills i år är böcker. "Det kommer mycket turister. De har kanske inte möjlighet att köpa med sig en soffa eller en byrå. Så där säljs absolut fler saker i mindre format", säger Curt.

Leif Larsson på loppisen Leifs Nyttigheter tycker sig se en tydlig trend efter pandemin.

– Jag säljer mycket saker till uteplatser. Under pandemiåret när många var isolerade fixade man kanske till sina trädgårdar, altaner och uteplatser och behöver nu möbler, redskap och dekorationer till det., säger Leif. 

undefined
"Jag har en hel del samlare som kommer och söker efter specifika saker", säger Leif Larsson.
undefined
Leif Larsson har drivit Leifs Nyttigheter i snart 15 år. Under sommaren är det högsäsong bland både turister och ortsbor. Många stamkunder kommer tillbaka år efter år.

På Körsbärskullen i Pelarne har trenderna skiftat. Den senaste tiden har de sålt slut på varenda kökshandduk de har. 

– Jag tror att det gick något program om vävda handdukar på TV, det är i alla fall vad jag hört. Efter det skulle varje person som kom in ha en kökshandduk. Nu är de slut, säger Eva Tellström Jonsson.

– Människor är mer medvetna idag. De både handlar och skänker till second hand, säger Ann-Charlotte Törnered och fortsätter:

– Vi tar emot i princip allt förutom möbler och kläder. Möbler har vi tyvärr ingen plats för och kläder har vi inte målgrupp till.

undefined
Eva Tellström Jonsson, Erling Åberg och Ann-Charlotte Törnered är samtliga engagerade i loppisen på körsbärskullen i Pelarne.

I Gullringen arrangeras bakluckeloppis tillsammans med visning av veteranbilar söndagar från den 30 juni till 4 augusti. Bland annat träffar vi Marie och Erik Wängstam från Linköping som egentligen skulle till en bakluckeloppis i Berg. När de kom på plats var den inställd. Mor och son fick tänka om och såg då annonsen om loppis i Gullringen. Därefter styrde de skutan ditåt istället. 

undefined
Marie och Erik Wängstam från Linköping är vana bakluckeloppare. "Tempot har väl inte varit jättehögt idag. Men det är väldigt trevligt med alla som vill komma fram och prata", säger Marie.
undefined
Felicia Johansson och Frida Ahlstrand medverkar i bakluckeloppisen i Gullringen. "Jag ser det som ett bra sett att kunna bli av med det man inte använder utan att bara kasta det", säger Felicia. "Någon annan kan ju få användning av det man inte själv längre har användning för", säger Frida.
undefined
Lasse Gustafsson från Ödeshög har medverkat nästan varje söndag sedan bakluckeloppisen startade i Gullringen. "Jag har mycket bekanta här och ser det som ett fint tillfälle att prata lite", säger han.
undefined
Det doftar både grillad korv och kaffe på plats i Gullringen.

Utbudet av loppisar att besöka i Vimmerby kommun i sommar är stort. Nedan listar vi några av dem:

• Fikaloppis Gullringen

• Leifs Nyttigheter på Rådman Lincks gård, Vimmerby

• Lions Återbruksbutik, Vimmerby

• Antik & loppisladan i Ramshult

• Erikshjälpen secondhand, Vimmerby

• Lloyd's Antik & Secondhand

• Vimmerby auktionshall, Vimmerby

• Röda korset Kupan, Vimmerby

• Körsbärskullens loppis i Pelarne

• Ankis gårdsloppis i Storebro 

• Bakluckeloppis, Gullringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!