LÖRDAGSINTERVJU: "Vi vet vad vi kan göra med energi och pengar"

Tredje trädgårdskapitlet är invigt på Astrid Lindgrens Näs. En blomstrande inramning till barndomshemmet och kunskapscentret som Nils Nyman, koncernchef för Saltkråkan och Astrid Lindgrens barnbarn, gillar mer än han kanske trott. – Jag måste erkänna att från allra första början förstod jag inte den exakta kopplingen till Astrid Lindgren. Nu är trädgårdarna en väldig styrka och miljön är så fantastiskt mycket härligare.

Nils Nyman framför kärnan i Astrid Lindgrens Näs – mormors barndomshem. ”En extremt viktig plats för Astrid Lindgrens författarskap – men inget ställe jag åkte till ofta som barn. Jag tror hon föredrog att åka hit själv.” Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Nils Nyman framför kärnan i Astrid Lindgrens Näs – mormors barndomshem. ”En extremt viktig plats för Astrid Lindgrens författarskap – men inget ställe jag åkte till ofta som barn. Jag tror hon föredrog att åka hit själv.” Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-06-18 08:00

Nej, någon trädgårdsmänniska är han inte, Nils Nyman. Och det var inte heller hans mormor Astrid Lindgren.

– Mer naturmänniska än trädgårdsmänniska, absolut.

Nu, tre år efter att den stora trädgårdssatsningen drog igång på allvar, lägger han sig platt. Värdet i trädgårdarna är större än han kunde tro, när han för första gången fick idén presenterad för sig.

– Genom trädgårdarna ser man hur mycket mer man kan göra när man arbetar med författarskapet. Den fina miljön breddar upplevelsen och har blivit en viktig del av besöket. Man har lyckats fantastiskt bra, jag är glad och imponerad.

Finns det en problematik i att alla tycker sig ha sin Astrid-bild, att det är så vanligt att människor har en uppfattning om vad hon skulle ha tyckt?

– Jag upplever det inte som ett problem. Det viktiga är att vi känner att vi har en bra bild om vad Astrid tänkte och önskade. Det är något vi har med oss i allt vi gör, vare sig det är på Näs, i ALV eller med utländska förlag. Allt arbete utgår från hennes värderingar.

Kärnan på Näs är naturligtvis Astrid Lindgrens barndomshem, där hon tillbringade sina barndomsår och som hon själv återställde till ursprungligt skick, med en insikt om att det skulle komma att bli intressant.

– Det ligger så mycket känslor kring barndomshemmet. Det var här hon skaffade sig de erfarenheter som ledde fram till hennes författarskap, och det ligger ett oerhört värde i att bevara det och ta hand om det på bästa sätt. Det är en unik plats och jag tror att barndomshemmet kommer att bli allt viktigare för besökare som bättre vill lära känna henne och förstå hennes arbete.

För Nils Nyman själv är barndomshemmet pärlan i smyckeskrinet – men det är inget barndomsställe för hans egen del.

– Nej, jag var bara här några enstaka gånger under min uppväxt, det var ”mormors ställe”. Jag tror hon föredrog att åka hit själv.

Däremot blev det desto mer sommarvistelse tillsammans på Furusund, där Astrid ofta började arbetsdagarna vid femsnåret.

– Hon satt i sängen och skrev. Man lärde sig snart att man inte fick gå dit före lunch, men på eftermiddagarna var det fritt fram. Hon hade en arbetskapacitet utöver det vanliga.

När förstod du att din mormor var Astrid Lindgren?

– Det är en bra fråga. Det växte fram. Jag minns ett tillfälle när jag måste ha insett att hon var en stor och känd författare, för jag blev väldigt nöjd när hon läste Bröderna Lejonhjärta för mig och jag visste att ingen annan hört historien före mig. Det var lite spännande. Men annars var hon förstås mest en vanlig mormor.

– Det var först som vuxen, när jag började jobba med Astrid Lindgren-relaterade frågor, som jag insåg hur duktig och känd hon var. När jag ser i backspegeln kan jag bli förvånad över allt hon hann göra.
Igår öppnade den nya Bröderna Lejonhjärta-miljön i Astrid Lindgrens Värld – den senaste storsatsningen i parken efter att Saltkråkan gick in som majoritetsägare. Bröderna Lejonhjärta är det ”största och bästa” som gjorts, säger Nils Nyman och han är mer än övertygad om att miljön kommer att bli något alldeles fantastisk.

Kommer satsningarna och investeringarna i Astrid Lindgrens Näs att matcha det som gjorts i Astrid Lindgrens Värld, när ALV tar över ägandet?

– Det är klart att vi tar med oss erfarenheter och vet vad vi kan göra genom energi, pengar och duktiga människor. Det är klart att vi ser att vi kan ha samma utveckling här på Näs.

Hur vill du att Astrid Lindgrens Näs utvecklas? Vad kommer besöksmålet att få som saknas idag?

– Det vill jag berätta mer om senare... Men även om området är begränsat kan man jobba mycket med det vi har.

Hur nära är det en uppgörelse?

– Det är nära och vi har en uppfattning om hur det ska göras, men det finns detaljer som måste falla på plats. Allt från hur avtalen skrivs till hur samarbetet ska se ut i framtiden. Men vi har sagt att det ska vara i hamn senast sista december i år.

Vilken skillnad blir det när Näs får en ny ägare?

– Huvudsakligen att Näs får en väldigt engagerad ägare, som kommer att arbeta för en tydlig utveckling. Det är bevisligen en verksamhet som kostar mycket pengar. Behovet av investeringar är stort. Jag har stor respekt för att kommunen har begränsat med resurser. Vi kommer att arbeta med en annan finansiell styrka än kommunen kunnat göra. Dessutom är Astrid Lindgrens författarskap en viktig del i utvecklingen för oss.

Vad händer på Näs nästa år?

– Nästa år blir ett mellanår, helt klart. Vi fokuserar på en sak i taget. Först ska vi se till att ALV är ägare av Astrid Lindgrens Näs, sedan ska vi tillsammans med ALV bygga en plan för utvecklingen på Astrid Lindgrens Näs. Men ett mål för nästa år är förstås att få så många gäster som möjligt.

Hur många besökare tror du på framöver?

– 100 000 är ingen orimlighet alls. Men vi vill inte stressa fram något. Det får ta sin tid och vi ska bygga med kvalitet. Vi ser en enorm potential i Näs och att kombinationen Näs och ALV kommer att förstärka Vimmerby som besöksmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om