Lovande musikern Edith fick stiftelsens stipendium

Hon spelar flera instrument och går en spetsutbildning inom musik. På torsdagen belönades Edith Åström med Sparbanksstiftelsens stipendium vid den årliga galan. "Jag tycker att det är otroligt kul att kulturen uppmärksammas", säger hon.

Edith Åström från Södra Vi fick stipendium i musik vid Sparbanksstiftelsens årliga gala i Vimmerby. "Jag blev såklart väldigt, väldigt glad", säger hon.

Edith Åström från Södra Vi fick stipendium i musik vid Sparbanksstiftelsens årliga gala i Vimmerby. "Jag blev såklart väldigt, väldigt glad", säger hon.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2023-11-16 21:43

På torsdagskvällen delade Sparbanksstiftelsen i Vimmerby ut stipendier till sju lokala idrottare och en lokal kulturpersonlighet. I år gick kulturstipendiet på 10 000 kronor till den 17-åriga musikern Edith Åström från Södra Vi.

– Det var pappa som ringde och berättade att jag skulle få stipendiet och det var svårt att ta in, jag blev otroligt chockad. Jag visste om att det fanns men jag hade ingen aning om att jag ens hade blivit nominerad. Jag blev såklart väldigt, väldigt glad när jag fick veta det och jag tycker att det är otroligt kul att få det för musik och att kulturen uppmärksammas, säger Edith Åström till Vimmerby Tidning.

Edith spelar tvärflöjt som huvudinstrument och tuba som binstrument. Hon studerar just nu en spetsutbildning vid Lilla Akademiens gymnasium i Stockholm och spelar samtidigt i bland annat Vimmerby musikkår, Hemvärnets musikkår i Kalmar län och Stockholms musikkår Tre kronor.

– Det finns inte så många lokalt som håller på med kultur och musik på det sättet som jag gör. Det finns ju såklart många som håller på med musik och kanske spelar gitarr på sina kammare, men andelen som söker sig vidare är inte mer än en handfull.

Ediths intresse för instrumenten och den klassiska musiken började redan i hemmet.

– Flöjt började jag spela i tredje klass och det var efter att mina föräldrar tagit mig till öppet hus på kulturskolan där man fick prova olika instrument. Min mamma spelar också flöjt och det var egentligen självklart att det var det jag skulle göra, pappa spelar framförallt olika brassinstrument och det var så tuban kom in, den började jag med för ungefär två och ett halvt år sedan, säger hon.

Vad spelar du helst, om du får välja?

– Det är en otroligt mäktig känsla att sitta där och vara grunden till orkestermusiken och driva den framåt som en matta under alla andra, samtidig är flöjtstämmorna otroligt kul, när ma får ligga som ett glitter ovanpå allt annat. Det finns betydligt fler flöjter än grovt brass i världen och är jag i en orkester tar jag det som behövs, men samtidigt är flöjten min bästa vän som kommer att följa med mig genom hela livet. De väljer jag om jag måste men det är ju ungefär som att välja mellan sina barn.

Edith studerar nu sitta anda år i Stockholm och trivs bra med utbildningen som hon tycker är väldigt givande. 

– Det är otroligt att få träffa så många jämnåriga som brinner för musiken på samma sätt som man själv gör. I Vimmerby var jag en av få som spelade klassisk musik, så det är en stor skillnad. Jag har många duktiga lärare och går mycket framåt, jag har utvecklats mycket under åren här, säger hon.

Vad har du för mål och ambitioner med musiken? 

– Det är svårt att svara på, tycker jag. Det skulle kännas konstigt att inte hålla på med musik överhuvudtaget. Just nu har jag inga planer efter gymnasiet utan försöker att bara ha kul, lära mig mycket och öva, öva, öva. 

Vad ska du använda stipendiepengarna till? 

– Jag är fortfarande lite i chock och tycker att det är svårt att fatta tag om summan. Jag känner nog att jag vill väl lägga det på någonting som har med musiken att göra, kanske kurser eller så för att fortsätta utvecklas, säger Edith Åström.

Under kvällen delade Fastighetsbyrån ut ett helt nytt stipendium, för akademisk prestation. Det gick till Imke Huiskes.

Den förre landslagsstjärnan Lotta Schelin, som är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, var på plats och höll ett tal.
Den förre landslagsstjärnan Lotta Schelin, som är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, var på plats och höll ett tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!