"Luftledning är en riktig katastrof"

I kväll hålls det första allmänna informationsmötet om den nya omdebatterade elledningen mellan Vimmerby och Kisa. - Luftledningsalternativet är en riktig katastrof - och det är nu man kan göra något, säger Bo Mathiasson, markägare i byn Flaka som hoppas att så många som möjligt tar sig till Gullringen i kväll och kräver Eon på svar.

"Ställ frågorna och kräv svar av Eon", anser Bo Mathiasson markägare i Flaka och en av minst 80-talet personer i trakten som satt sitt namn under kravet på markkabel när en ny ledning ska dras.

"Ställ frågorna och kräv svar av Eon", anser Bo Mathiasson markägare i Flaka och en av minst 80-talet personer i trakten som satt sitt namn under kravet på markkabel när en ny ledning ska dras.

Foto:

Vimmerby2009-01-13 07:11


- Det finns många obesvarade frågor som hänger i luften, säger Bo Mathiasson.
Han är en av flera markägare som engagerat sig i frågan sedan det blivit känt att Eon planerar att bygga en nya större elledning mellan Vimmerby och Kisa, via kraftstationerna i Södra Vi, Gullringen och Horn. På det viset knyts elnätet mellan de berörda orterna ihop på ett bättre sätt än i dag och elleveranserna blir säkrare. Så långt har få eller ingen några invändningar. Men ett stort antal markägare utmed både den befintliga ledningen mellan Vimmerby och Gullringen och den planerade helt nya mellan Gullringen och Horn har reagerat mot Eons tankar på luftledningsteknik.

"Lika illa överallt"
- Det är det som är det viktiga just nu att det vi kräver är markkabel, och inte fokusera så mycket på stråken, det är lika illa var en luftledning än dras, alltid någon som drabbas, säger Bo Mathiasson.
Ett av de tänkta stråken vid Flaka går rakt över ängen mindre än 100 meter från familjens hus. Flera andra andra utmed sträckan riskerar också att få gigantiska "monument" inpå husknutarna i det fall Eon väljer att bygga luftledningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om