Lukas och Tuva, 18, vann dubbelt i matlagningstävling

När framtidens stjärnkockar gjorde upp i Oskarshamn gick segern i båda kategorierna till elever från restaurangskolan i Vimmerby.

Tuva Swierenga från Virserum och Lukas Lamberg från Mörlunda går på restaurangskolan i Vimmerby. Båda två skulle kunna tänka sig att arbeta med matlagning efter studierna.

Tuva Swierenga från Virserum och Lukas Lamberg från Mörlunda går på restaurangskolan i Vimmerby. Båda två skulle kunna tänka sig att arbeta med matlagning efter studierna.

Foto: Vimmerby gymnasium

Vimmerby2021-11-17 11:45

På tisdagen deltog kockar från gymnasieskolorna i Vimmerby, Västervik och Oskarshamn i en matlagningstävling. Eleverna fick presentera både varmrätt och dessert för en jury bestående av bland annat Ulrika Brydling, som tävlat i OS i matlagning, och landshövdingen Peter Sandwall.

Tävlingen hölls på Oscarsgymnasiet och det var Lukas Lamberg från Mörlunda och Tuva Swierenga från Virserum, som båda går på restaurangskolan i Vimmerby, som drog det längsta strået och tog hem förstaplatsen i båda kategorierna. Recepten som de hittat på tillsammans skulle bygga på den regionala matidentiteten med inspiration från andra länder.

– Till varmrätt lagade vi kalvinnanlår med potatiskaka, krispigt äpple, lingonsky och dillmajonnäs. Till efterrätt gjorde vi kalvdans med violmaränger och björnbärsglass. Tallrikarna var rensade när vi fick tillbaka dem så det var ett gott betyg, säger Tuva Swierenga.

Hur kändes det när ni fick veta att ni vunnit?

– Det var en liten chock. Vi fattade inte riktigt att det var vi som vann men vi var ganska självsäkra från början, säger Tuva Swierenga.

undefined
Till varmrätt lagade det unga kockparet kalvinnanlår med potatiskaka, krispigt äpple, lingonsky och dillmajonnäs. Det räckte hela vägen till juryns förstapris.

Förstapriset tävlingen bestod av diplom och presentkort. Både Lukas och Tuva går sista året på restaurangskolan och skulle gärna vilja jobba med mat i framtiden.

– Jag vill jobba på restaurang, säger Lukas Lamberg.

– Det hade varit kul! Just nu har jag jobb på Ica men någon gång kanske man kommer ut på en restaurang, säger Tuva Swierenga.

Desserten som Tuva och Lukas bjöd juryn på bestod av kalvdans med violmaränger och björnbärsglass.
Desserten som Tuva och Lukas bjöd juryn på bestod av kalvdans med violmaränger och björnbärsglass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!