Lukten kvar efter blixtnedslag

Det luktar fortfarande skit i Vimmerby, somliga dagar.
- Till och från, ja. Tyvärr. Det är ett elände, säger VA-chefen Göran Nilsson.
Pudelns kärna den här gången är reaktorn på reningsverket som skadades av åskan- förra sommaren. En smäll som var ett rejält bakslag i kampen mot stanken.

Vimmerby2015-03-12 09:06


Vindstilla dagar med högtryck är inte enbart av godo om man bor i Vimmerby. Det som luktar från reningsverket är tungt och lägger sig på låg doftnivå och sprids längs med marken.
Vid det här laget kunde de sedan decennier välbekanta problemen med odör från reningsverket ha varit nästintill eliminerade. Ett försök med en egen skorsten vid de mest intensiva luktkällorna gav resultat. Meningen med skorstenen var att späda illaluktande luft och sprida den på ett bättre sätt när det är vindstilla. Luktmätningar med samlade luftprover i påsar, med olika spädningsgrad, där en panel fick gradera styrkan på lukten gav också spridningsteorin plus i kanten. Resultatet blev att Vimmerby Energi & Miljö AB beslutade att montera en 60 meter hög skorsten och ytterligare reningsutrustning, 20 meter högre än de 40 meter som inkallad konsult bedömt skulle räcka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om