Lyfter upp ullens många möjligheter

Den här veckan öppnar en utställning i Vimmerby om ull och dess många användningsområden. Det blir även en föreläsning och en workshop i samma tema.

Bara en bråkdel av svensk ull tas till vara. I en utställning i Vimmerby vill Kalmar läns hemslöjdsförening puffa för dess många användningsområden.

Bara en bråkdel av svensk ull tas till vara. I en utställning i Vimmerby vill Kalmar läns hemslöjdsförening puffa för dess många användningsområden.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2019-01-14 16:30

Utställningen "Ull för livet" på Vimmerby bibliotek är ett samarrangemang av Vimmerby kommun och Kalmar läns hemslöjdsförening.

Utställningen visas mellan den 17 och 29 januari.

Det är en vandringsutställning som tagits fram av Sveriges hemslöjdskonsulenter. Den visades första gången under vävmässan i Växjö hösten 2017.

Nu kommer utställningen till Vimmerby.

– I utställningen visas prov på stickade, vävda och tovade saker av ull, beskriver Gunnel Nazerian på Kalmar läns hemslöjdsförening.

I Sverige tas ytterst lite av den ull som klipps tillvara. Utställningen vill lyfta en resurs som är lite bortglömd.

– Ullen är en förbisedd resurs i samhället. Det finns intresse att äta köttet men vad man kan göra av ullen har blivit lite bortglömt. Men ullen har så många användningsområden och fler än de har vi har i utställningen. Det gäller att kvalificera ullen rätt så man inte använder grov ull till strumpor och underkläder så den sticks, säger hon.

Hon tror och hoppas på ett uppsving när det gäller ull framöver.

– Det är en väldigt klimatsmart vara och det går inte behandla får illa och få fin ull, påpekar hon.

Den 16 januari hålls en föreläsning i ämnet av hemslöjdskonsulent Agneta Gefors.

Samma dag som utställningen avslutas kan de som vill sy en fågel med ulltyg som stomme. Till den samlingen är det begränsat deltagarantal och föranmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!