Lysande uppdrag på hög nivå

Femtusen lyktstolpar i Vimmerby kommun och ännu fler runt om i Hultsfred kommun.
Vimmerby Energi- och Miljö har uppdraget att hålla samhällen och byar belysta.
En ny skylift underlättar jobbet i dag. Annat var det förr, fram till 1970-talet var en röd stege med stöttor elmontörernas väg upp till toppen på lyktstolparna.

Gatubelysningsmontör Roger "Bullen" Danielsson gillar sin nya arbetsmiljö när han servar gatlampor runt om i Vimmerby och Hultsfred. Annat var det för hans företrädare som fick stå på en elvametersstege med stöttor som enda säkerhet.

Gatubelysningsmontör Roger "Bullen" Danielsson gillar sin nya arbetsmiljö när han servar gatlampor runt om i Vimmerby och Hultsfred. Annat var det för hans företrädare som fick stå på en elvametersstege med stöttor som enda säkerhet.

Foto:

Vimmerby2012-06-09 04:05


I en gammal dålig vits heter det att månen är viktigare än solen, med förklaringen att månen är uppe på natten när det är mörkt, medan solen är uppe på dan då det är ljust...
Om det nu skulle finnas någon som helst logik i det är också gatubelysningen lika viktig.
Betänk hur svart det skulle vara utan alla dessa stolpar med lampor som lyser upp gator, trottoarer och GC-vägar...
Kanske inte så konstigt att dåtidens Vimmerbybor gick med namnlista för att få till de första gatlamporna. Då, 1858, var det sannolikt gaslampor som sattes upp i stans centrala delar som lykttändare sprang runt och tände när skymningen föll.

11 000 lyktstolpar
Elverket kom till 1907 och kort efter det kom de första elektriska gatlamporna i staden. 1925 hade de blivit 300 lampor.
I dag finns det hela 5 000 runt om i kommunen, de flesta i tätorterna. I Vimmerby har kommunen varit sparsam med kommunal belysning ute på landsbygden.
I grannkommunen Hultsfred är det mera generöst med lyktstolpar. Också i många små byar står det kommunala lyktstolpar och sprider ljus, om än bara två-tre stycken.
Totalt är det 6000 stolpar i Hultsfred och 5 000 i Vimmerby kommun. Alla 11 000 servas av Vimmerby Energi- och Miljö.

Styrs från skyn
I dagarna har servicen och tillsynen blivit lättare att genomföra. En modern skylift har köpts in för två miljoner kronor. Den har branschens mest miljövänliga motor, och montören, oftast Roger "Bullen" Danielsson kan ratta den från skylift-korgen, och behöver inte ta sig till hytten för att flytta bilen till nästa stolpe kanske 30 meter bort.
- Styrningen är lite svår, den kräver sin teknik, så det går åt träning, säger han.
Maxhastigheten ligger på sju kilometer i timmen - när fordonet körs på det viset.
Den här tekniken och arbetsmiljön är något helt annat än vad tidigare generationer gatubelysningsmontörer arbetat med. Visserligen har det funnits skylift i bolagets tjänst sedan mitten av 1980-talet, men före det fanns stegbilen "Gula faran" med en elektrisk stege och innan det "Röda stegen" som restes med endast stöttor som säkerhet. Den hängde fortfarande med in på 1970-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om