– Biogas känns mer rätt nu än någonsin. Det finns en nyvaknad insikt om att el inte kan lösa hela omställningen bort från bensin och diesel, säger Åke Birgersson, som äger och driver Hagelsrum Biogas AB.
Företaget har jobbat med biogas sedan sex-sju år tillbaka. Då har det främst handlat om elproduktion. Det är först på senare tid som man ställt om till att även producera biogas avsedd för fordon. Ett avtal finns för leverans av fordonsgas till Eon. Men företagets produktion av gas är större än vad Eon har behov av. Det är där planerna på en biogasmack i Vimmerby tagit fart.
– Alla alternativ behövs om vi ska få bort fossila bränslen och det här innebär att vi skapar ett alternativ för Vimmerbyborna för miljöanpassat drivmedel, säger Magnus Palmgård, som är ordförande i Hagelsrums Biogas AB.
Planerna innebär att en biogasmack ska byggas på Badhusgatan mellan Holmströms och företagshotellet på Badhusgatan 4.
– Vi vill att det ska ligga centralt och inte ute i något industriområde som annars är vanligt när det gäller biogasmackar. Den ska vara lättillgänglig och trevlig att åka till. Vi ser inte trafiken som något problem i stan, säger Magnus Palmgård.
Gasen produceras i anläggningen i Hagelsrum av restprodukter från djurhållningen, som annars blivit till koldioxidutsläpp i luften, istället bidrar gasen till att trycka bort beroendet av olja.
– Det är häftigt att det blir dubbel miljövinst, säger Åke Birgersson.
Kalmar Länstrafik, KLT, är en viktig part för projektet.
– KLT är drivande och har hög ambition att ställa om till fossilfia bränslen. De har påbörjat en upphandling för den trafiken på kortdistans där det främst är mindre fordon och i det perspektivet ökar behovet av en biogasmack i Vimmerby, säger Åke Birgersson.
Även Vimmerby kommun ställer sig positiv bakom planerna efter de diskussioner som förts med företaget
– Det är väldigt positivt. Vi har hittills mest diskuterat placeringen och en markaffär som behöver genomföras att för att etableringen ska bli verklighet. På sikt är vi också intresserade att beställa bilar som drivs av biogas, säger Tomas Peterson (M) ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby.
Även Naturvårdsverket och investeringsstödet "Klimatklivet" bidrar till projektet som beräknas hamna någonstans runt tio miljoner kronor att förverkliga. På sikt kan det bli flera mackar med lokal biogas i norra länet.