Magert med älg

Nu är älgjakt igång för året. Den 3 september startade den i norra delen av landet. I övriga landet är starten den 8 oktober. Och i år fälls det minsta antalet på 25 år! - Älgstammen har minskat, men vi vill också att den ska vara stark och välmående, säger Sofia Hammarskjöld ordförande i Vimmerby Jaktvårdskrets.

Vimmerby2007-09-06 07:01

Älgstammen har minskat kraftigt de senaste åren. I år beräknas bara 75.000 älgar att fällas och det är 7 000 färre än året innan.

Måna om stammen
- Många älgjaktlag kommer nog inte att jaga så intensivt eftersom stammen inte är så stor. Jägarna vill värna om att älgstammen ska vara välmående och stark.
Intresset för bevarandet av en stark älgstam är stort och det beror delvis på att älgen är Europas största landdäggjur där hanen kan väga upp emot 900 kilo i bästa fall. Älgkon väger 350 kilo.
Men hur vet man hur mycket älg det finns i de svenska skogarna?
- Det är inte lätt att räkna, men det finns ett flertal olika metoder. Man kan använda sig av flygräkning, men det är kostsamt. Det förekommer spillningsinventering och sedan finns beräkningen där skogsägare får skicka in uppgifter på hur många älgar man sett på sina marker. Sedan görs en sammanräkning och det är tillförlitliga siffror, säger Sofia Hammarskjöld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om