Magrare utbud i nya upphandlingen

Dansk kassler. Kycklingrätter från Thailand. Färdigstekt fläsk. Kommunens nya livsmedelsupphandling har inte direkt gjort jobbet lättare för kökspersonalen. - Inte om man som vi vill laga mat från grunden och använda svenska råvaror, säger Solveig Pelz, kokerska på Stenshults förskola i Vimmerby.

Vimmerby2009-10-29 07:21

Alltfler köper närproducerat och ekologiskt. Men vad får barnen på dagis och i skolan på tallriken?
- Vi blev helt chockade när vi på ett föräldramöte fick information om att det nya avtalet betyder kött från Polen och Thailand, säger en mamma till tidningen.

Från grunden
I mitten av september trädde den nya livsmedelsupphandlingen i kraft, en upphandling som Vimmerby kommun gjort tillsammans med Västervik, Oskarshamn och Högsby. Var och en av kommunerna har lämnat öppet för specifika anbud för lokala producenter inom vissa områden, men få lokala producenter har lämnat anbud och den stora leverantören av livsmedel blir också i fortsättningen Servera. En skillnad i den nya upphandlingen är att kommunerna fått in också ekologiska produkter i de fasta prislistorna.
Vackert så, men Solveig Pelz, kokerska på Stenshults förskola i Vimmerby, är ändå minst sagt fundersam.
- Ekologiskt och KRAV är förstås bra, men mycket dyrare. Det viktigaste för oss är att det är svenskt, men jag står här och steker köttfärs från Nederländerna idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om