Majblomman kritiserar kommuner i ny rapport

Hjälporganisationen Majblomman sammanfattar barnfamiljernas livspussel under loven som "Den omöjliga skollovsekvationen". För hur får man egentligen ihop 16 veckors lov för barnen på ett år, kontra fem veckors semester för föräldrarna?

För många familjer innebär sommarlovet ett evigt pusslande för att barnen ska ha något att göra, och att de inte ska behöva vara ensamma hemma. Men hjälporganisationen majblomman skriver i sin senaste rapport att kommuner borde göra mer och arbeta aktivt för att hjälpa familjer med vad de beskriver som "Den omöjliga sommarlovsekvationen". Foto: TT/Pressbild

För många familjer innebär sommarlovet ett evigt pusslande för att barnen ska ha något att göra, och att de inte ska behöva vara ensamma hemma. Men hjälporganisationen majblomman skriver i sin senaste rapport att kommuner borde göra mer och arbeta aktivt för att hjälpa familjer med vad de beskriver som "Den omöjliga sommarlovsekvationen". Foto: TT/Pressbild

Foto:

Vimmerby2017-06-11 05:00

I sin senaste sommarlovsrapport skriver organisationen att kommunerna måste följa skollagen fullt ut och erbjuda fritidshem med kvalitetssäkrad verksamhet för alla barn upp till 13 år.

– Vi vill att kommunerna stärker sin verksamhet i stället för att låsa dörren för barnen när skolan stänger, skriver Majblommans generalsekreterare Lena Holm i rapporten.

Sommarlovsrapporten visar att det råder stora klyftor i samhället när det gäller hur mycket olika familjer väljer att spendera på sommarlovsaktiviteter. Sju procent svarar att de lägger mellan 0-2 000 kronor på aktiviteter, medan 12 procent av föräldrarna uppger att de lägger ner 15 000 100 000 kronor på barnens sommarlov. I rapporten framgår även att det i många kommuner är helt upp till familjen vad barnen ska göra på sommarlovet, eftersom skolans kompensatoriska funktion och kommunala aktiviteter och omsorg saknas.

I Vimmerby håller fritidshemmen alltid öppet över sommaren, även om fritids i ytterområdena stänger vissa veckor, och barnen under den tiden istället hänvisas till växelvis Astrid Lindgrens skola eller Vimarskolans fritids.

– I år blir det på Vimarskolan trots att det var de som hade hand om fritidsverksamheten även förra året. Det beror på att vi håller på att renovera på AL-skolan, säger skolans rektor Anna Ljungqvist.

Kollo välkomnas

I Vimmerby kommun finns framförallt en viktig satsning på sommarlovslediga barn, menar Majblomman lokalt.

– Det som är positivt i år är ju att Stjärnevikskollot kommer tillbaka efter att det lades ner förra året, säger Charlotte Andersson Lilliehorn, kassör i Majblomman lokalt i Vimmerby.

– Det är ju en stor miss om det inte finns någonstans att ta vägen under sommarlovet för barnen. De är trots alt lediga ungefär tio veckor och föräldrarna har fyra veckor, så det är många veckor som barnen får vara själva. Så det är väldigt positivt att Stjärnevik har kommit tillbaka.

Charlotte Andersson Lilliehorn säger att föreningen får in som mest ansökningar om ekonomiskt bidrag från föräldrar i Vimmerby kommun, inför jul samt inför sommarsemestern.

– Föräldrarna lämnar in en ansökan till Majblomman om att man kanske vill ha hjälp till ett årskort till ALV, eller pengar för att göra en resa till Kolmården eller Ölands Djurpark. Sådana saker är det mycket till sommaren. Sen är det basgrejerna och de ser vi ju under hela året, när det gäller kanske kläder, gympaskor, mat. Men också fritidsaktiviteter som kostar som föräldrarna behöver hjälp med.

Hur ser det ut i år inför sommaren, hur många Vimmerbybor har sökt ekonomiskt stöd?

– Det är ungefär lika många som det brukar vara, omkring ett 15-tal som kommit just nu. Då handlar det inte om bara 15 barn, det kan vara fler barn per ansökan. Vi hade sista ansökningsdag i maj egentligen men jag vet att det kommer att komma in några ansökningar till. På ett år har vi ungefär 55 ansökningar, det blir i princip en ansökan i veckan från föräldrar, med flest då inför jul och sommar.

I Majblommans sommarlovsrapport riktar föreningen centralt kritik mot de kommuner i landet som stänger förskola och fritidshem under flera veckor på sommaren, trots att skollagen säger att kommunerna är skyldiga att erbjuda fritidshem till skolbarn under 13 år, även under lov. I sin rapport "Den omöjliga skollovsekvationen" skriver Majblomman " Att få ihop trygga och meningsfulla skollov för sitt barn under tre gånger så många veckor som man själv är ledig är en riktig utmaning för många föräldrar, i synnerhet för ensamstående".

Tycker ni på Majblomman lokalt att Vimmerby kommun gör tillräckligt för barn över skolans långa lov?

– De skulle kunna göra mycket mer, tycker vi. Men något som är positivt, förutom att Stjärnevikskollot återvänder, så är det att Fabriken har en hel del aktiviteter i sommar. Där tror jag att kommunen har tagit ett ytterligare ansvar vilket är fantastiskt bra. Sen har vi i styrelsen inte diskuterat vad det är vi saknar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om