Majblommor ger julbas

Handeln räknar med att vi kommer att julhandla för närmare 65 miljarder. Men i alltfler familjer har man inte råd med jul. - Vi får in fler ansökningar och det handlar ofta om basala saker som vinterstövlar, kläder och mat, säger Charlotte Andersson Lilliehorn i Vimmerby Majblommekommitté.

Vimmerby2010-12-07 07:42


Årets julklapp är en surfplatta. Handeln räknar med att slå nya rekord. Men det finns barnfamiljer som inte är med i köphetsen inför den 24 december. Och det handlar inte om ett fritt val, ett moget övervägande om att "i år ligger vi lite lågt med julklappar".
- Alla är inte medvetna om hur tufft en del familjer har det idag. Det kan handla om att man varit sjuk, är utan jobb eller av andra anledningar har det knapert, säger Charlotte Andersson Lilliehorn.

Tydlig skillnad i jul
Hon och de andra i styrelsen i Vimmerby Majblommekommitté har samma erfarenheter som Riksorganisationen. Breven och mejlen är många från familjer som behöver hjälp.
- Det är fler som ansöker och man vill ha bidrag till andra saker. Om det förr var lite mera guldkant handlar det mera om det grundläggande, som mat och kläder. Efter lågkonjunkturen har vi märkt en skillnad och det är nog något som andra som arbetar med välgörenhet också upplevt.
Till jul är skillnaden mellan de som har och de som inte har särskilt tydlig. Alla föräldrar vill förstås ge sina barn en "riktig jul".
- Vi räknar med att dela ut omkring 20 000 kronor till jul, men vi ger det aldrig i reda pengar. Det kan vara ett presentkort i en leksaksaffär, klädbutik eller till mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om