Så slår räntehöjningen mot unga husköpare

Riksbanken höjer räntan till 0,25 procent och det verkar som om att det bara är början. "Det finns inte så mycket man kan göra åt det", säger nyblivna husägaren Stephenie Filipsen.

Senast räntan höjdes var i januari 2020 och då höjde Riksbanken reporäntan från -0,25 till 0 procent. Torsdagens höjning till 0,25 procent innebär att en mer än sju år lång period med minus- och nollränta är över.

Senast räntan höjdes var i januari 2020 och då höjde Riksbanken reporäntan från -0,25 till 0 procent. Torsdagens höjning till 0,25 procent innebär att en mer än sju år lång period med minus- och nollränta är över.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-04-28 18:00

Efter beskedet på torsdagen är den första räntehöjningen sedan januari 2020 ett faktum. Riksbanken höjer reporäntan till 0,25 procent och passar samtidigt på att flagga för ytterligare höjningar. Riksbanken tror att räntan kommer att ha stigit till två procent till 2025. 

34-åriga Stephenie Filipsen är en av dem som nyligen köpt hus i kommunen. I slutet av mars blev hon och Patrik Gustafsson ägare till ett 134 kvadratmeter stort hus för två och en halv miljon.

– I och med att vi köpte relativt nyligen var vi beredda på höjningen. Det är klart att det inte är kul att få extra utgifter men det är som det är. Jag kan tänka mig att det här kan bli jobbigt för många, säger hon till Vimmerby Tidning. 

Vad tänker du om att räntan antagligen kommer att fortsätta stiga? 

– Egentligen är det här inget man vill men det finns inte så mycket man kan göra åt det mer än att hoppas på att det vänder. Vi som betalar de här räntorna har åtminstone ett hem och det finns många som har det värre.

Lisa Danielsson, fastighetsmäklare i Vimmerby, säger att man inte märkt av att marknaden på förhand påverkats på grund av risken för högre räntor. 

– Rent spontant är jag inte jätteorolig. Vi har en ganska stabil marknad med rimliga priser. Det är klart att en höjning kan påverka men jag tror inte att det kommer att slå lika hårt som det gör i större städer, i alla fall inte just nu, säger hon.

undefined
Lisa Danielsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vimmerby, är spontant inte särskilt orolig för den lokala marknadens skull. "Det är klart att en höjning kan påverka men jag tror inte att det kommer att slå lika hårt som det gör i större städer", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!