Mäklaren: "Vi märker av en påtagligt ökad efterfrågan"

Trots coronapandemi så tuffar bostadsmarknaden på i Vimmerby kommun. "Vi har haft en starkare försäljningssäsong nu än något tidigare år."

"Det som sticker ut i Hultsfred och Vimmerby som vi jobbar i, det är ju centrala bostäder, framförallt i Vimmerby, det är allt från villor och lägenheter." säger Magnus Boberg, mäklare.

"Det som sticker ut i Hultsfred och Vimmerby som vi jobbar i, det är ju centrala bostäder, framförallt i Vimmerby, det är allt från villor och lägenheter." säger Magnus Boberg, mäklare.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2020-09-21 06:00

Det säger Magnus Boberg, fastighetsmäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån.

Enligt Svensk Mäklarstatistik så har prisutvecklingen för villor de senaste 12 månaderna ökat med 23,8 procent. Magnus Boberg är inte förvånad.

– Vi märker av en påtagligt ökad efterfrågan, mycket mer än tidigare på så sätt att folk aktivt ringer och frågar om vi har något på gång i det eller det området. Det är fortfarande ett för lågt utbud i förhållande till vår efterfrågan, det kommer ut lite hus men inte i den utsträckning som marknaden efterfrågar. 

I början av pandemin fanns en oro om att det skulle bli trögare på bostadsmarknaden, framförallt när det gäller fritidshus, men det visade sig bli precis tvärtom.

– Det här med hemester eller vad man kallar det har verkligen slagit igenom. Fritidshus har mycket större efterfrågan än tidigare, vi har alltid haft bra efterfrågan med tanke på att utbudet är så lågt, men det har stuckit ut lite grann, säger Boberg. 

Den stora efterfrågan har visat sig i en del budgivningar som dragit iväg.

– Det är väldigt svårt för oss att förutse vad som händer. Ett litet lantställe till exempel som inte var så väldigt eftertraktat förra året har ju verkligen fått en efterfrågan i år. Ibland kan det uppfattas som att vi har gjort helt felaktiga prissättningar men man måste förstå att vi har bara historik och statistik och lite fingertoppskänsla att gå på. Vissa områden och fritidshus har varit helt ologiska och dragit iväg hur mycket som helst. 

Enligt Boberg har efterfrågan på centrala villor och lägenheter i Vimmerby också stuckit ut. 

Vad snittpriset för en villa ligger på är svårt att säga menar Boberg:

– Det är för lite objekt och för stor skillnad i ett litet geografiskt område, det kan skilja en miljon mellan Södra Vi och Vimmerby och den statistiken bakas i regel ihop på ett centralt plan. Men det är mer vanligt idag att vi säljer villor mellan två och tre miljoner, men snittpriset ligger inte så högt.

Trots den osäkra omvärldssituationen så tycker Boberg att kunder han möter andas positivitet.

– Det är liksom ingen som på något sätt målar upp något domedagsscenario, utan alla har en stark framtidstro. Det är jättekul att jobba just nu för vi har inte fått några negativa effekter alls av pandemi-situationen. Tvärtom så ser folk verkligen med tillförsikt på framtiden för våra områden och det är jättekul.  

Efterfrågan på bostäder är stor i Vimmerby kommun, men utbudet är för litet enligt Magnus Boberg.
Efterfrågan på bostäder är stor i Vimmerby kommun, men utbudet är för litet enligt Magnus Boberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!