Skifte på kommunalrådsposten – nu ska de styra ihop

Vimmerby Tidning var med när avgående ordföranden i kommunstyrelsen Jacob Käll (C) och tillträdande Helen Nilsson (S) flyttade runt i stadshuset. Hon tar över kommunalrådsrummet med stora fönster mot rådhuset och torget och han flyttar till ett mindre rum, fast med nästan samma utsikt.
Vimmerby Tidning var med när avgående ordföranden i kommunstyrelsen Jacob Käll (C) och tillträdande Helen Nilsson (S) flyttade runt i stadshuset. Hon tar över kommunalrådsrummet med stora fönster mot rådhuset och torget och han flyttar till ett mindre rum, fast med nästan samma utsikt.

De har stått på var sin sida i kommunpolitiken de senaste åren. Nu flyttar Jacob Käll (C) ut och Helen Nilsson (S) flyttar in i kommunalrådsrummet. Hon tar över uppdraget han haft i tre år. Ändå kan man säga att de rent politiskt flyttar ihop för att styra Vimmerby de kommande åren.

Vimmerby 28 december 2022 18:00

– Än så länge känns det väldigt bra. Sen hänger det på vilka frågor det handlar om och vi har ju ett parti till som är med. Men jag tycker att vi närmar oss varandra alltmer alla tre, säger Helen Nilsson.

Vimmerby Tidning var med när de båda toppolitikerna flyttade mellan rummen på andra våningen i stadshuset. 

Helen Nilsson har packat ett par kartonger med handlingar och arbetsmaterial. Plus tre personliga prylar.

Jacob Käll bär i väg en bunt anteckningar. Det mesta finns digitalt. Men den pösiga mattan under ståbordet ska med. Och en tavla.

Han har varit ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd sen januari 2020. Nu är mandatperioden över.

– Nog har det varit en speciell mandatperiod med corona, Ukraina, energipriser, inflation, reflekterar han.

– Och byte av ordförande i kommunstyrelsen redan första året. Du fick jobba upp ganska mycket för att komma in i rollen, säger Helen Nilsson.

Nu är det hon som tar över rollen. 

De tror inte att skillnaden mellan att vara opposition och majoritet och att jobba ihop blir så stor.

– Vi har haft väldigt bra samarbete, det är oftast så i kommunpolitiken, säger Jacob Käll.

– Klart vi inte tycker lika jämt, vi tillhör ju olika partier. Men som människor är vi ganska lika, säger Helen Nilsson.

undefined
Avgående ordföranden i kommunstyrelsen, Jacob Käll (C), uppskattar kollegan Helen Nilssons rutin. Han avslöjar också att hon har temperament och kan tända till.

Vilka fördelar ser ni hos varandra?

– Jacob är stabil, sansad och pratbar.

– Helen har samarbetsförmåga. Hon är också talbar och rutinerad. Det har varit nyttigt för mig som är ganska ny. Hon vet när och varför olika beslut tagits, säger han.


Nån gång har det väl kärvat ihop sig..?

– Du blev arg nån gång, säger han.

Ingen av dem minns vad det var som triggade igång Helen Nilssons temperament den där gången.

– Jacob är mycket lugnare, men man ser på ögonen när han inte gillar läget, säger hon.

undefined
Tillträdande ordförande och kommunalråd i Vimmerby Helen Nilsson (S) gillar företrädaren Jacob Källs stabilitet och lugn. Men hon har lärt sig att se i hans ögon när han inte gillar läget.

När det gäller politiska ståndpunkter har de svårt att peka ut tydliga skillnader mellan sig. 

– Kunskapsmässigt är Jacob säker i frågor om näringsliv och företagande och jag är mer hemma i mjuka områden som omsorg och sånt.

– Kommunpolitik är mer sakpolitik. Vi är överens om de utmaningar vi har att jobba med. Först och främst är det ekonomin och arbetsmiljön vi behöver göra saker för, säger Jacob Käll.

Det finns många andra frågor också att jobba med. Stora som små. Allt från trafik, hela kommunens ska leva, fria arbetsskor och beslut om en ny högstadieskola eller inte.

Hur går det med vallöftet om fria arbetsskor?

– Förra utredningen var så där och innehöll ingen större vilja att genomföra förslaget. Vi behöver mer kunskap om arbetsskor kontra skyddsskor och förmånsbeskattning inför ett beslut. Men det kommer. I Kalmar där just S, C och V styr har man infört det, säger Helen Nilsson.

Blir det beslut om en ny högstadie-skola före nästa val?

– Ett vägval, om vi ska bygga eller renovera, måste vi göra, säger Jacob Käll.

Skillnaden i pengar mellan kalkylerna är 66 miljoner.

– Så egentligen har vi inget val, säger Helen Nilsson.

– Men kan inte trycka på knappen för att bygga med den ekonomi vi har nu, och vi kan inte vänta över nästa val heller, replikerar Jacob Käll.

Hur ska hela kommunen leva?

– Det grundläggande arbetet med översiktsplanen där 800 invånare från de olika orter varit med är ett bra avstamp, tycker Jacob Käll.

– Efter Slus och Allas Vimmerby är folk med på medborgardialogerna och det ska vi fortsätta med, säger Helen Nilsson.

undefined
"Vi har suttit runt det här bordet i höst med gemensamma frågor och bollat ganska ödmjukt mellan gammal och ny majoritet", säger Helen Nilsson om den stiltje som varit sen det stod klart att en ny majoritet tar över vid årsskiftet. "Egentligen borde man byta direkt", anser Jacob Käll.

De tycker båda att det blir lite stiltje i vardagspolitiken under valår. Särskilt efter valet.

– Egentligen borde man byta direkt när valresultatet är klart. Det är lång tid fram till årsskiftet. Det har hänt att jag som suttit i den gamla majoriteten funderat om vi ska vi ta beslut utifrån det eller med den nya majoriteten, säger Jacob Käll.

 – Det blir avslaget en stund innan man hittar sina nya roller, det gäller alla. Vi har i höst suttit runt det här bordet och tagit gemensamma frågor och bollat ganska ödmjukt mellan gammal och ny majoritet, säger Helen Nilsson.

Tilltron till politiken blev tilltufsad av turbulensen i början av mandatperioden. Hur ser ni på det nu?

– Visst har det skadat. Men jag tror ändå att vi tillsammans, också med tjänstemännen, klarat de senaste åren bra. Trots turbulensen och sen pandemin har det fungerat bra. Jag tror medborgarna vill att det ska vara stabilt och inte så mycket käbbel, säger Jacob Käll.

– Jag känner inte alltid igen mig i den bild som målas upp när man läser i media och på nätet. Vi har inget hårt klimat i dag, säger Helen Nilsson.

Den 10 januari har kommunstyrelsen första sammanträdet under Helen Nilsson ledning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa