Malin från Vimmerby satsar på eget företag

Efter 13 år som anställd på kommunen tar Malin Starenflykt nu steget och startar eget företag. "Jag kände att det var nu eller aldrig. Som Astrid Lindgren skrev om att våga: "Annars är man ingen människa utan bara en liten lort", berättar hon.

"Jag har haft eget företag tidigare så lite koll på läget har jag sedan dess, även om det var några år sedan nu. Det är spännande att få testa sin vingar", säger Malin Starenflykt.

"Jag har haft eget företag tidigare så lite koll på läget har jag sedan dess, även om det var några år sedan nu. Det är spännande att få testa sin vingar", säger Malin Starenflykt.

Foto: Privat

Vimmerby2022-05-12 05:30

Malin Starenflykt är byggnadsingenjör och har arbetat inom byggbranschen i 16 år. De senaste 13 åren har hon varit anställd av Vimmerby kommun som projektledare på fastighetskontoret. Men den första juni sadlar hon om till att på heltid hänge sig åt sitt nya företag Starlings Arkitekt, Event & Projektledning AB. 

– Det är alla känslor på samma gång. Jag är både förväntansfull och känner samtidigt "hjälp vad har jag gjort". Det är ändå väldigt tryggt att ha en fast anställning och ha jobbat länge med samma saker. Det känns som att kasta sig ut i tomma intet. Men man måste också våga. Efter 13 år på samma tjänst är det dags att prova något nytt, berättar hon. 

Företaget kommer att syssla med allt från byggnadsritningar och projektledning till eventplanering.

– Det kommer finnas ganska många ben att stå på. Man vet aldrig hur marknad och sådant svänger så då tror jag att det kan det vara bra att ha bredd inom företaget. 

På eventsidan planerar Malin redan nu att anordna en höstmässa med inriktning på djur, natur, närodlat, jakt och fiske. På agendan är även att starta upp guidade fisketurer. Men mest fokus tror hon kommer att bli på ritningar och projektledning. 

– Jag kommer kunna hjälpa privatpersoner och företagare att ta fram ritningsunderlag till olika byggnationer. Jag har tidigare jobbat åtta år som företagare där jag bland annat ritat gästgiveri, villor och tillbyggnader. Allt från lilla till stora projekt. Även som projektledare är jag van att jobba både smått och stort.  

Konkurrens är inte något som hon oroar sig för. 

–Jag tror att företaget kommer bli ett komplement till det utbud som redan finns i Vimmerby. Jag har bara hört positiva kommentarer och folk som har sagt att det här behövs. Sedan kommer de negativa kommentarer kanske inte fram. Jag hoppas att Vimmerby, Kinda och Hultsfred är redo för att ta emot det jag erbjuder.

Vad tror du blir din största utmaning?

– Med företagandet är jag mest nervös över bitarna jag inte gjort så mycket av tidigare. Som kontakt med skatteverk, bolagsverk, registreringar, bokföring och liknade. Där kan jag känna att "oj ska jag klara detta". De andra bitarna känner jag mig så trygg med eftersom jag har hållit på med dem så länge.

Malin Starenflykt

Född: 1981 och uppvuxen i Vimmerby

Bor: Älö, ligger mellan Södra Vi och Djursdala. 

Familj: "Vi är fyra i familjen, två vuxna och två barn. Plus en himla massa djur, kanske 40 000 bin i två kupor, några guldfiskar och kaniner."

Utbildning: Ingenjör inom husutformning. 

Favoritcitat: "Låt livet bära med sig vad det vill och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder" av Astrid Lindgren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!