Torkan slog till hårt mot första skörden och sommaren har hittills varit tuff för många lantbrukare och djurhållare.
– Det är fullständig panik hos hästfolket. Man ringer till alla och tjatar. Det är krig om höet, berättar Malin Myrén, som tillsammans med sin syster har tre hästar.
– Det är jättejobbigt. Maten tar slut i hagen och jag har foder så att de överlever en månad kanske. Man får åka land och rike runt för att köpa där det regnat mer. Men vi tänker och hoppas på andra skörden, att den blir bättre nu när det regnat lite här.
Sedan ett par veckor arrenderas kommunal mark för bete eller skörd ut till de som har svårt att få fram foder till sina djur. Malin Myrén var en av de första som skrev avtal med kommunen. Under sommaren får hon arrendera ett område i centrala Vimmerby på omkring en hektar.
–Det är jättebra att de gör så här. Att man kan ringa, fråga och få hjälp. Jag har fått ett arrende för att slå gräs, själv har jag bara bete till mina hästar för jag har inte stort nog. Jag hoppas att fler hör av sig om de känner att de behöver. Detta gäller bara över sommaren. För att få hjälp nu.
Emma Rignell är mark- och exploateringsingenjör på kommunen och har hand om förfrågningarna.
– Vi har pratat om det sedan vi såg att det kan bli en sommar liknande den 2018. Vi är bara glada att hjälpa till på det sätt vi kan. När man hör folk prata förstår man vilket problem det är med foder till djuren, säger hon och berättar att det varit en del intresserade.
– Det är alltid svårt att veta vad man kan vänta sig och hur många som vi når ut till med informationen om detta. Vi har skrivit avtal för foderskörd och det är några intressenter som har hört av sig angående bete.
Hur mycket mark finns det att tillgå?
– Vi har ingen sammanställning över lediga områden. Den mark som vi har hittat nu är mark som tidigare arrenderats ut men sagts upp. Det går jättebra att höra av sig till oss om det finns något område man är intresserad av, så tittar vi på om det är möjligt att arrendera eller inte. Vi hoppas också att de som har egen åker- eller betesmark som de inte nyttjar hör av sig, så kan vi hjälpa till att förmedla.
Hur många kan ni hjälpa?
– Det är svårt att säga. Vi hanterar förfrågningarna enligt turordning och hjälper till så gott vi kan.