MALplacerad i Stångån

Erik Fagerberg brukar ta en och annan braxen till katten. Men en dag sprattlade en annan fisk i nätet. En mal. Och några dagar senare ytterligare en. Och mal i Stångån, det finns ju inte! - Det rör sig sannolikt om illegal utsättning, säger fiskbiolog Tobias Borger på länsstyrelsen, som ser allvarligt på det här.

Erik Fagerberg i Stång med en av de malar som fastnat i hans nät i Stångån - där fisken inte finns!

Erik Fagerberg i Stång med en av de malar som fastnat i hans nät i Stångån - där fisken inte finns!

Foto:

Vimmerby2008-07-10 06:10

Erik Fagerberg i Stång, Gullringen, har lagt nät på samma ställe i sexton år. Det brukar bli lite fisk till katten.
- Men någon mal har jag ju aldrig haft förr i nätet, säger han.
Men den ovanliga fångsten han fick häromveckan var bestämt en mal - det kunde han lista ut efter att ha tittat i en fiskbok.
- Fast jag tänkte att det skulle väl ingen tro på - mal finns ju inte i Stångån och fisken hade jag släppt tillbaka i vattnet med detsamma.
Så när han några dagar senare fick upp ytterligare en mal, något mindre modell, då passade han på att se till att firren blev fotograferad innan den fick friheten åter.
Stefan Tomasson, tävlingsledare för Gullringens SFK kontaktades och visste först inte vad han skulle tycka. Sportfiskeklubben arrenderar fiskevatten i Stångån och har med andra ord fått oväntad konkurrens.
- Mal i Stångån är ju en sensation, men det är klart att finns det två malar finns det säkert flera. Och tar den annan fisk blir man ju inte glad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om