Wisam är uppväxt i Mellanöstern och kom till Sverige först som sexåring.
– De första åren bodde jag hos mina farföräldrar i Irak. Sedan skiljde sig mina föräldrar och min mor tog med mig till Syrien. Där levde vi under skyddad identitet eftersom min morfar var känd oppositionspolitiker i Irak. Så småningom hamnade vi i Sverige när jag var sex år, berättade Wisam som har som ett av sina första minnen upplevelsen av svensk mat.
– Vi kom till Gävle och det var fullt på flyktingförläggningen så vi fick bo på hotell. Där blev vi bjudna på en välkomstmåltid i form av knäckebröd och kaviar. Kanske inte helt optimalt.
Efter en tid flyttade Wisam och hans mamma vidare till Gotland där man bodde i 10 år.
– Vi bodde i Gustavsvik nära havet och det var helt fantastiskt. Gotland påminner lite om Vimmerby då det är säsongsbetonat. Jag fick en jättebra uppväxt där. Ibland hörs det när jag säger ord med bokstaven U att det finns spår av gotländska i min dialekt, men det är inte mycket.
Blev pappa
Lagom till gymnasiet flyttade Wisam vidare till Norrköping. Hans mamma hade då gift om sig och familjen hade utökats med två bröder. Efter två år där kom nästa stora vändning i Wisams liv.
– Jag fick reda på att jag skulle bli pappa. Jag hoppade av gymnasiet och flyttade till Vimmerby där mamman bodde för att ta mitt ansvar. Jag pluggade på folkhögskolan och jobbade vid sidan om för att få det att gå ihop. Allt för att kunna betala räkningarna och undvika att hamna hos socialen. Det var tabu i min värld, berättar Wisam som ändå är tacksam för att det blev som det blev.
– Jag höll på med en del dumheter som tonåring i Norrköping så det var bra att jag kom därifrån. Dessutom har jag en fantastisk dotter som är 15 år nu.
Vidare kom man in på Wisams nuvarande roll som områdeschef på kostenheten i Vimmerby Kommun.
– Jag har ansvar för ett antal enheter där maten lagas och min uppgift är att säkerställa kvalitén och försöka förbättra upplevelsen för de som maten serveras till. Dessutom är en viktig del att stötta medarbetarna så att de får optimala förutsättningar att göra sitt jobb, säger Wisam som ser maten som en stor del av livet.
– Måltiden är helig för mig. Det är jätteviktigt att familjen får sitta ner i lugn och ro och äta tillsammans utan stress, säger han.