Mamma döms för misshandel efter att ha tatuerat sina barn

En förälder i Vimmerby kommun har låtit tatuera sina barn, det yngsta bara fem år gammalt, och nu döms hon för fem fall av misshandel. Även sambon, som hjälpt till, döms för misshandel.

En mamma och hennes sambo döms för misshandel efter att ha tatuerat kvinnans tre barn. Arkivbild, tatueringen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

En mamma och hennes sambo döms för misshandel efter att ha tatuerat kvinnans tre barn. Arkivbild, tatueringen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

Foto: Norran

Vimmerby2024-04-23 11:44

Det uppmärksammade fallet uppdagades när föräldrar till barnens kompisar upptäckte tatueringarna och slog larm. Föräldern, en kvinna i 35-årsåldern, har låtit tatuera sina barn när de var i åldrar från fem till 15 år och det ska ha skett vid olika tillfällen. Flera gånger ska föräldern också ha hållit två av barnen medan sambon höll i nålen och utförde tatueringarna. 

De tre barnen har tatuerats med olika symboler, bland annat hjärta, dödskalle och prickar.

– Personligen har jag aldrig tidigare under min tid som åklagare haft ett ärende där man har tatuerat små barn, sa kammaråklagare Linda Canéus i en kommentar när åtalet lämnades in till Kalmar tingsrätt i början av november förra året.

Nu har Kalmar tingsrätt meddelat domen i fallet och där framkommer bland annat att kvinnan i förhör sagt att hennes mening inte var att skada barnen och att det inte förekom tvång i samband med tatueringstillfällena. Dessutom har hon sagt att hon inte visste att det var olagligt att tatuera sitt eget barn om det fanns samtycke. 

I förhör med barnen har det framkommit att barnen tyckte att tatueringarna gjorde ont. Vid ett tillfälle ska ett av barnen börjat gråta under en tatuering och mamman ska då ha kallt henne "töntig." Under utredningen har man också pratat med en tatuerare, som efter att ha fått se bilder menar att tatueringarna är amatörmässigt utförda och att det syns att den som tatuerat barnen stuckit alldeles för djupt.

Tingsrätten litar på barnens berättelser och menar att det inte framkommit någon särskild omständighet under utredningen som skulle fria kvinnan även om hon trodde att tatueringarna var lagliga att göra. Det finns uppgifter som, menar rätten, tyder på att barnen visat samtycke till tatueringarna men man bedömer att de på grund av sina åldrar inte ska anses som tillräckligt mogna för att ta sådana beslut. 

Kvinnan döms nu för fem fall av misshandel och straffet blir villkorlig dom och samhällstjänst i sammanlagt 100 timmar. Hon ska dessutom betala skadestånd till barnen om totalt 30 000 kronor. 

Sambon döms samtidigt för två fall av misshandel och där blir straffet villkorlig dom samt 120 dagsböter på totalt 19 200 kronor.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!