Mammografiundersökning redan från 40 år

"Det tycker jag de ska fortsätta med."

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2016-01-14 06:43


En mammografiundersökning vartannat år från 50 fram till 74 års ålder - det ger kvinnor den bästa balansen mellan risk och nytta, menar amerikanska forskare. Men de flesta svenska landsting erbjuder kvinnor mammografi redan från 40 års ålder.

- Det tycker jag de ska fortsätta med. Vi kämpar för att utöka åldersintervallet ännu mer, säger Birgitta Borg Olsson, ordförande i Bröstcancerföreningen i Kalmar län.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i västvärlden och ökar dessutom. Omkring 80 procent av alla som får en bröstcancerdiagnos är dock över 50 år.

Minskad dödlighet
Till skillnad från många andra cancerformer är bröstcancer vanlig redan i 50-60-årsåldern och drabbar också kvinnor som är yngre än så.

Samtidigt som bröstcancer blir vanligare, överlever fler sjukdomen och en majoritet av forskare och experter menar att hälsokontrollerna med mammografi minskar dödligheten i bröstcancer i Sverige med cirka 20 procent.

Det finns ett flertal studier som visar att mammografi är effektivt och att metoden upptäcker potentiellt farliga tumörer i brösten.

Men det finns också studier som visar att metoden har nackdelar, eftersom många av de förändringar som upptäcks och behandlas aldrig utvecklas till farlig cancer. Teoretiskt sett innebär det att en del kanske behandlas i onödan.

Riskfaktorer
Amerikanska forskare har nu granskat sex oberoende analyser och utgått från tre olika startåldrar ? 40, 45 eller 50 år ? samt två olika intervall, varje eller vartannat år.

Enligt forskarna, som redovisar sina resultat i Annals of Internal Medicine, gav start vid 50 års ålder och en undersökning vartannat år fram till 74 års ålder bäst nytta för kvinnor utan några specifika riskfaktorer. Slutsatsen går i linje med en liknande analys som gjordes 2009.

Kontroller
I Sverige erbjuds kvinnor i de flesta landsting mammografi från 40 till 74 års ålder års ålder med 1,5 eller 2 års mellanrum enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Så fungerar det i Kalmar län.

Sissi Lindström Andersson i Vimmerby fick bröstcancer 2004.

- Min spontana reaktion är att det är jättebra att vi kallas till mammografi redan vid 40 år och det är något jag verkligen tycker ska fortsätta. Vi ser ju att många yngre kvinnor drabbas. Det är också väldigt skönt att den som har drabbats kallas på kontroll varje år i tio års tid efteråt.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om