Man åtalas för flera grova våldsbrott mot sambon

Flera fall av misshandel, våldtäkt, upprepade sexuella ofredanden, olaga tvång, hemfridsbrott och skadegörelse. Listan på brott som mannen i 30-årsåldern och boende i Vimmerby kommun ska ha utsatt sin före detta sambo för, och som han nu åtalas för, är lång.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2019-05-10 16:10

En man i 30-årsåldern, som har suttit häktad i närmare två veckor, åtalas nu vid Kalmar tingsrätt för en lång rad brott han ska ha begått mot sin tidigare sambo.

Den första åtalspunkten i stämningsansökan avser dock brott mot utlänningslagen, då åklagaren menar att mannen utan tillstånd vistats i Sverige sedan hösten 2017.

Mannen är inte skriven på någon adress i Sverige, men ska under den aktuella perioden ha tillbringat större delen av sin tid i Vimmerby där han bott tillsammans med sin före detta flickvän.

Övriga två åtalspunkter avser grov kvinnofridskränkning samt våldtäkt.

Åtalspunkten grov kvinnofridskränkning innefattar elva olika punkter. Samtliga brott ska ha inträffat på två olika adresser i Vimmerby kommun eller i fordon till eller från Vimmerby.

Ett av dem avser en händelse som ska ha inträffat en natt i slutet av mars i en lägenhet i centrala Vimmerby. I sin stämningsansökan skriver åklagaren bland annat att mannen då ska ha slitit av målsäganden kläderna och sedan greppat hennes underliv. Han ska vid samma tillfälle ha utsatt kvinnan för misshandel genom att slå henne i ansiktet och dra henne i håret samt spottat på henne. Det är även denna natt som åklagaren menar att mannen, mot kvinnans vilja, har utfört ett vaginalt samlag, och är anledningen till åtalspunkten våldtäkt.

Övriga brottsliga gärningar, som åklagaren anser ligger till grund för den grova kvinnofridskränkningen, avser flera fall av misshandel, där mannen bland annat ska ha slagit kvinnan, dragit henne i håret, sparkat henne samt vid ett tillfälle dunkat hennes huvud mot bilens instrumentbräda, men också hemfridsbrott, olaga tvång, skadegörelse och upprepade sexuella ofredanden.

”Varje gärning var led i en upprepad kränkning av Sekretess A:s integritet. Gärningarna var också sådana att de kunde förväntas allvarligt skada hennes självkänsla”, skriver åklagaren.

Förutom förhör med målsäganden och den tilltalade kommer åklagaren även höra sex vittnen för att styrka de olika åtalspunkterna.

Övrig bevisning som åklagaren åberopar är bland annat fotografier på kvinnans skador samt rättsintyg.

Rättegången är planerad till två dagar och förundersökningen är till största delen sekretessbelagd.

För det brott mot utlänningslagen som åklagaren menar har skett yrkar han på tio års utvisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om