Man utsatte kvinna för övergrepp – offret bröt foten

I februari 2019 hölls en inflyttningsfest i en lägenhet i Vimmerby. Innan kvällen är slut ska två kvinnor hinna bli brottsoffer och en man står misstänkt för sexuellt övergrepp och ofredande.

Rättegången mot den man som misstänks för sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande hölls under torsdagen.

Rättegången mot den man som misstänks för sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande hölls under torsdagen.

Foto: Anders Wiklund - TT/Arkiv

Vimmerby2022-11-11 06:00

På plats är sju personer; lägenhetsinnehavaren och hans flickvän, tre kvinnor och två män. Man spelar musik och umgås tillsammans.

En av kvinnorna går ut på altanen tillsammans med en väninna för att röka. På uteplatsen finns en av de manliga festdeltagarna, som hon inte känner sedan tidigare. Väninnan går in igen för att gå på toaletten. Kvar på uteplatsen är kvinnan och mannen. I förhör berättar kvinnan att hon kände obehag av att vara ensam med mannen och säger till honom att hon ska gå in och gå på toaletten också. Mannen ber henne vänta på honom tills han rökt klart. Han närmar sig henne och försöker kyssa henne, kvinnan säger ifrån men mannen slutar inte att försöka kyssa henne samt börjar ta på hennes bröst. Kvinnan fortsätter att säga ifrån och ber mannen sluta, men mannen lyssnar inte utan tar istället kvinnans hand och för den mot sitt kön, allt enligt förundersökningsprotokollet.

I tumultet tappar kvinnan balansen och ramlar ner från trappan. Hon landar på rygg med ena foten under sig. Mannen har följt med i fallet och hamnar ovanpå henne. Trots att kvinnan ramlat fortsätter mannen att utsätta henne för sexuella övergrepp. Kvinnan försöker påkalla hjälp från lägenheten, men den höga musiken gör att ingen hör henne. Kvinnan fortsätter gråta och skrika, till slut märker mannen att hon har ont och slutar tafsa på henne. Kvinnans vänner har då uppmärksammat att något hänt ute på uteplatsen.

Kvinnan hade fortsatt ont i foten och efter några dagar var den blå. Hon uppsöker sjukhuset och där konstateras att hon brutit flera ben i foten. Kvinnan polisanmälde händelsen först i maj 2020, mer än ett år efter händelsen. I förhör berättar kvinnan att hon tidigare under våren sett domar mot mannen, där han dömts för liknande saker, och det var det som gjorde att hon valde att anmäla. 

Men för att återgå till kvällen i lägenheten. Lägenhetsinnehavarens flickvän och tillika den utsatta kvinnans väninna berättar om kvällen i förhör. Hon berättar att hon konfronterar den misstänkta mannen efter att vännerna upptäckt att något allvarligt hänt. Men i samband med detta ska mannen även ha utsatt henne för brott, och misstänks nu för sexuellt ofredande mot den andra kvinnan.

Mannen, som åtalas i Kalmar tingsrätt för sexuellt övergrepp mot den första kvinnan och för sexuellt ofredande mot den andra, är i 30-årsåldern och bor i Vimmerby. I förundersökningsprotokollet framkommer det att mannen förnekar de brott han anklagas för. I förhör berättar han att han sett kvinnan halka på trappen hon stod och att han försökte hjälpa henne upp. När förhörsledaren frågar om han tafsat på kvinnan och tagit hennes hand på hans kön svarar mannen att "han aldrig skulle göra något sådant".

Mannen har tidigare dömts för tre fall av sexuella ofredanden. Samtliga skedde under en kväll i oktober 2017 på en lokal nattklubb. Han förde upp handen under kjolen på en kvinna vid två tillfällen. Ytterligare en annan kvinna blev utsatt, mannen tog henne på könet. Domen föll i mars 2018 och straffet blev villkorlig dom och dagsböter, samt att betala skadestånd till kvinnorna. 

Rättegången mot mannen gällande åtalspunkterna sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande hölls under torsdagen i Kalmar tingsrätt. 

Definitioner av sexbrott

Sexuellt övergrepp

Ett sexuellt övergrepp är sexuella handlingar som inte är samlag, eller jämförbart med samlag. Att utsätta en person som inte deltar frivilligt i en sexuell handling är brottsligt och döms som sexuellt övergrepp. Maxstraffet är fängelse i två år.

Sexuellt ofredande

Blottning och andra handlingar som är menat att väcka anstöt räknas som sexuellt ofredande.

Källa: Polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!