Äldre man dömd för grovt sexuellt övergrepp mot barn

Under onsdagen meddelades dom i ett fall där en man i 70-årsåldern stått åtalad för grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Kalmar tingsrätt dömde en man i 70-årsåldern till fängelse ett år och sex månader efter ett grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Kalmar tingsrätt dömde en man i 70-årsåldern till fängelse ett år och sex månader efter ett grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Foto: Ulrik Alvarsson

Vimmerby2024-02-21 13:36

En man i 70-årsåldern, hemmahörande i Vimmerby kommun, som stått åtalad för grovt sexuellt övergrepp mot barn fick sin dom från Kalmar tingsrätt på onsdagen.

Enligt uppgifter från rättegången ska flickan, som är under 15 år, ha vistats hemma hos mannen och hans fru. Flickans föräldrar känner paret sedan länge och de hade bestämt att äta hemlagad pizza tillsammans.

Mannen ska ha befunnit sig i vardagsrummet medan frun lagade pizza i köket. Flickan ska ha gått mellan rummen och mannen ska ha busat med henne och kittlat henne. Mannen hade druckit alkohol och buset ska ha övergått i att mannen tagit på flickans bröst och underliv.

Mannen ska ha sagt till flickan att inte berätta något för hans fru, vilket hon ändå ska ha gjort. Mannen nekade dock och hävdade att han bara kittlat flickan.

I fallet finns bevisning i form av DNA innanför flickans byxor. Mannen har medgett att han berört målsäganden men att det ska ha varit utanpå kläderna. Mannen har vidare spekulerat i hur hans DNA kommit att hamna på insidan av flickans byxor genom att kläderna vikts över i samband med avklädning eller påklädning. Rätten finner dock att det framstår som mycket långsökt och dömer mannen mot hans nekande.

Mannen döms till 18 månader i fängelse och han ska också betala skadestånd till flickan med 61 500 kronor. Beloppet avser ersättning för kränkning med 60 000 samt ersättning för sveda och värk med 1 500 kronor.

Åklagaren ville också att mannen skulle dömas till utvisning. Han är medborgare i ett annat land i Europa och av utredningen framgår att han har varit varaktigt bosatt i Sverige sedan mer än 20 år. I egenskap av EES-medborgare får han därmed utvisas endast om ett sådant beslut är "oundgängligen nödvändigt".

"Det brott som mannen har gjort sig skyldig till är mycket allvarligt, men är inte på den nivån att det är oundgängligen nödvändigt att han utvisas av hänsyn till allmän säkerhet. Yrkandet om utvisning ska därför avslås.", skriver tingsrätten i sin dom.

Domen kan överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!