- Turister av alla nationaliteter kommer till Katthult i Gibberyd, säger Thomas Johansson, han som är 4:e generationen på gården.
Många tyska, danska, nederländska och turister från Schweiz och Österrike kommer till Katthult. Men också väldigt många svenska turister förstås, som kommer hit för att uppleva det riktiga Emil-känsla. Trots det skiftande väder kommer väldigt många besökare hos oss, säger Thomas Johansson. I år satsar dem med på levande djur.
Så finns där en ardenner häst med föl på gården, några grisar, får, höns och 5 kaniner. Vi hyr in kor och kalvar från grannens bondgård för att få gården levande.
5:e generationen hjälper till på gården, söner Isak, Gabriel och Daniel under säsongen som börjar vecka 25 till och med vecka 33, öppet varje dag i veckan. Nytt för i år är att drängstugan är tillgänglig för besökare.
I drängkammaren spelades in Alfreds blodförgiftningsscen och köket användes som Krösa-Majas kök. I köket visar vi en dokumentärfilm om filminspelningen som ägdes rum mellan 1971 till och med 1973. Även privata bilder bakom kulisserna är med i dokumentären, berättar Thomas Johansson.
Många besökare hittar till Katthult
Sedan 1800-talet har samma familj ägt gården i byn Gibberyd. I dagsläget bor 5:e generationen på gården, en vanlig bondgård med helt vanliga hus, djur och åkrar i idylliska Småland. Så var det fram till 1970. Då dök ett filmteam upp och frågade om de fick spela in filmerna om Emil på gården. Mellan 1971 till och med 1973 pågick filminspelningen och sen blev det Katthult med hela svenska folket.
Djur, i det här fallet kalvar, gör att gården blir mer levande för publiken.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!