Många frågetecken i regionvalet

Frågetecknen är fortfarande många i regionfrågan. Och dörren till Östergötland står fortfarande öppen - trots att landstingets enda alternativ till länets kommuner är en sydsvensk region.

Vimmerby2011-10-08 04:05

Det konstaterar företrädare för ett antal småländska kommuner som träffades i Västervik på torsdagskvällen för att stämma av läget i regionfrågan.
- Östergötland bildar gärna region med ett flera smålandskommuner, det är helt klart, men det finns också många frågetecken. Till exempel; vad händer om flera av kommunerna i Kalmar län säger nej i sina remissvar till landstinget? Och vad säger regeringen om en så stor sydsvensk region som förslaget från landstingen innebär? säger Micael Glennfalk, M, som tillsammans med oppositionsrådet Helen Nilsson, S, och Annika Högberg, S från kommunfullmäktiges presidium representerade Vimmerby vid regionmötet i Västervik.

Lika splittrade
På mötet deltog också företrädare för Hultsfreds, Västervik, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommuner, samt kommunalråden Paul Lindvall Linköping och Lennart Bogren från Eksjö.
- De redogjorde sakligt för sina ståndpunkter, och det gav mycket värdefull information, säger Helen Nilsson.
Kontentan av diskussionen är att Jönköpings län är minst lika splittrat som Kalmar län.
Landstinget där har föreslagit att Jönköping ska bilda en egen region, men nära hälften av kommunerna vill inte eller är åtminstone ytterst tveksamma till det.
- Flera kommuner i Jönköpings län vill hellre till Östergötland, säger Micael Glennfalk.
I Östergötland är intresset för smålandskommunerna stort.
- Östergötland står med öppna famnen åt Småland, bedömer Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om