Minnesdagen för Maja fyllde komedianten med värme

Komedianten, en knutpunkt för gemenskap, kreativitet och glädje. En plats som under lördagen fylldes med särskilt mycket värme, i en minnesdag för kulturprofilen Maja Westberg Enqvist, som hastigt gick bort i slutet av sommaren.

Lokalen var fylld av känslor och mänsklig värme under minnesdagen för Maja Westberg Enqvist.

Lokalen var fylld av känslor och mänsklig värme under minnesdagen för Maja Westberg Enqvist.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-10-07 19:00

Det finns inget facit för livet. Den ena stunden är allt som vanligt och i nästa är det inte längre så, konstaterar kulturkamraten Kicki Willysson i ett tal tillägnat Maja. Inte heller finns det något facit för sorg, minnen eller hanteringen av en stor förlust. Under minnesdagen för Maja fanns därför rum för alla typer av yttringar. Sångframträdanden och tal fick lov att rymmas med skratt, tårar och stunder av att bara vara tillsammans. Inget mer rätt än det andra.

– Jag hade en önskan om att alla skulle få komma hit och vara som de ville och precis så blev det. Jag är väldigt tacksam, säger maken Anders Enqvist.

undefined
Lokalen var fylld av känslor och mänsklig värme under minnesdagen för Maja Westberg Enqvist.

På en bänk i teaterlokalen sitter Irfan Dzinic och målar med kaffe. Han berättar att det var Maja som inspirerade honom till att börja med just kaffemålning. Motivet som växer fram på pappret framför honom består av saker som han på olika sätt associerar till Maja, en penna, en kaffekopp och ett paket cigaretter.

– Det var Maja som övertalade mig att hålla i min första konstutställning. Dagen jag fick veta att hon hade gått bort målade jag ett porträtt av henne i akvarell för att få utlopp för det jag kände och det är det finaste porträttet jag nånsin gjort, berättar Irfan.

undefined
Irfan Dzinic berättar att det var Maja som fick honom att börja måla med kaffe. Förutom teatern så förenades de i konsten, och tillsammans har de målat det elskåp som står utanför lokalen, med ett Shakespeare-motiv.

Han beskriver Maja som en väldigt livlig och kreativ person, vilket är en bild som återges av fler än honom.

– Hon var så mjuk och vass på samma gång. En helt otrolig människa, säger Kerstin Åkerlindh som delat många stunder på Komedianten tillsammans med henne.

Hon får medhåll från Ingegerd Grundén som även hon haft ett starkt engagemang inom Komedianterna under åren.

– I mina ögon var Maja så oerhört energisk och glad. Hon var en sån person som alltid rodde projekt i hamn och det var så imponerande, berättar hon.

En stund senare kliver Ingegerd upp på scenen för att läsa några rader skrivna av Astrid Lindgren. Den här dagen är vem som helst välkommen upp till mikrofonen för att säga några ord, oavsett om de är förberedda eller kommer helt spontant. Det finns också möjlighet att skriva några rader, måla lite själv, kika på Majas färgglada konst som sitter uppsatt på väggarna eller bara sitta ner med en kopp kaffe och försöka ta in stämningen. Det finns inget facit.

undefined
Ingegerd Grundén läser några rörande rader av Astrid Lindgren.
Maja Westberg Enqvist mötte alla som kom till Komedianten med en öppen famn, såväl förr som nu.
Maja Westberg Enqvist mötte alla som kom till Komedianten med en öppen famn, såväl förr som nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!