Många investeringar betalas direkt

- Visst har kommunen lånat mycket, men vi har också betalat betydligt mer av investeringarna direkt, och Vimmerby har aldrig lånat till driften.Tomas Peterson, m, ser ingen större fara i kommunens höga låneskuld.

Vimmerby2010-08-14 04:05

- Vi har gjort flera stora och nödvändiga investeringar de senaste fyra åren, och kommunens samlade anläggningsvärde har ökat med 188 miljoner till 930 miljoner kronor, och större delen av de investeringar på sammanlagt 360 miljoner vi gjort under de här fyra åren har vi betalat med kommunala medel utan att låna, säger han.
Vår tidning uppmärksammade igår att kommunens låneskuld mer än fördubblats sedan förra valet. Då låg låneskulden på 103 miljoner. Idag är den 219 miljoner kronor.

Bestående värde
- Det är högt, men inget alarmerande. Många kommuner har betydligt sämre lånesituation än vad Vimmerby kommun har. Vi har aldrig lånat till driften, bara till investeringar. Under de här åren handlar det främst om gymnasiet, men också en hel del inom VA och exploateringar för att få till nya bostäder. Värden som finns kvar för kommunen under lång tid framöver, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om